Aster Nzeyimana haalt uit naar politici: "Leugens"
LHX
Aster Nzeyimana haalt uit naar politici: "Leugens"
Foto: Photonews

Toen Aster Nzeyimana nog maar enkele jaren oud was, kwam hij med zijn moeder naar België vanuit Rwanda. Kort daarna brak daar de burgeroorlog uit.

Eigenlijk was het niet de bedoeling om in België te blijven, maar door de oorlog was er geen andere optie. Meer dan tien jaar lang hadden Aster Nzeyimana en zijn moeder geen contact met zijn Burundese vader, maar uiteindelijk zijn ze toch herenigd.

Pas in 2007 zagen ze elkaar eindelijk terug en inmiddels vormen ze een hechte familie. Toch is de hereniging verre van gemakkelijk geweest.

"Ik was uiteindelijk dertien toen hij hier was", vertelt Aster in de podcast 'Foto's met Kurkdroog'. "Iedereen denkt: al die Afrikanen komen naar hier en de deur van Europa staat wagenwijd open. Maar het is supermoeilijk om hier te geraken."

Hij weet goed genoeg dat populistische politici daar een ander beeld van proberen op te hangen. "Dat is één van de vele leugens die daarover worden verteld", klinkt het.

"Je kan hier met een boot stranden, en dan? Dan word je toch het land uitgezet. Het is zeer moeilijk om als man mét gezin in België hier te geraken. Qua gezinshereniging kan het niet duidelijker zijn, en toch heeft dat heel lang geduurd."

Meer nieuws

Meer nieuws

.