Het Journaal krijgt plots heel veel kritiek te slikken: “Er zijn klachten”
PMN
Het Journaal krijgt plots heel veel kritiek te slikken: “Er zijn klachten”
Foto: VRT1

Er is plots veel kritiek gekomen op het Journaal. Alles heeft te maken met een item dat men bracht. Dat zat helemaal vooraan in het nieuws.

Thibaut Courtois besliste om niet met de Rode Duivels mee naar het EK te gaan. Hij is geblesseerd, maar leeft ook in onmin met bondscoach Domenico Tedesco.

Het was nieuws zat vooraan in het Journaal. Dat is bij verschillende kijkers niet goed gevallen.

Ze vinden dat er die dag wel belangrijker nieuws was om het Journaal mee te openen dan de afzegging van Courtois. De ombudsman geeft wat meer duiding.
(Lees verder onder de foto)

“Als er een sportitem vooraan in het nieuws zit, komen daar altijd klachten over", klinkt het bij VRTNWS.

“De redactie is daarin autonoom. Een schending van het redactiestatuut is dit niet. Daarin staat geen enkele regel over welke onderwerpen aan bod moeten of mogen komen in een journaal.”

“De redactie weet uit onderzoek dat er voor- en tegenstanders zijn van sportnieuws in het journaal”, gaat de ombudsman verder. “We vernemen dat er vooraf gediscussieerd is of dit de opener zou worden of niet.” 

“Uiteindelijk is beslist om dit wel te doen. De redactie wijst op de populariteit van de Rode Duivels en de maatschappelijke impact die zij hebben.” 

Courtois is een van de beste keepers ter wereld en kan voor de Duivels het verschil maken tussen winst of verlies.” 

“Bovendien had de redactie het nieuws over de niet-deelname van Courtois als één van de eerste. Het nieuws is trouwens ook internationaal opgepikt. “

Veel kijkers vonden dat er ook veel te lang over gepraat werd. Het item duurde meer dan tien minuten.

“De redactie erkent dat het geheel vrij uitgebreid was. Achteraf gezien was het beter geweest om het op te splitsen, simpelweg omdat je dan toch wat meer doseert.” 

“Het nieuws over het afzeggen eerst en allerhande reacties van supporters en de jeugdclub in Bilzen bijvoorbeeld, later. Maar nogmaals, de redactie beslist dat autonoom.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.