12.000 enthousiastelingen op tweede editie BuikRock: 'Dit verhaal vraagt om bevestiging"
RMN

Clouseau plaatste in Deerlijk het orgelpunt op BuikRock 2021. Het muziekgebeuren dat in 2019 als eendagsfestival het levenslicht zag, lokte bijna 12.000 concertgangers. “Ook de weergoden waren ons gunstig gezind”, klinkt het bij de organisatie die al vooruit kijkt naar 2022. “De reacties zijn zo positief dat dit verhaal om bevestiging vraagt.”

Eén dag in 2019, twee dagen in 2020. Dat was het plan van organisatoren Wim Buyck en Henk Verbeke toen ze twee jaar geleden op de weide langs de Tapuitstraat in Deerlijk uitpakten met BuikRock. Corona besliste er anders over: de eventsector moest maandenlang dicht.

“Dramatisch maar we zijn altijd blijven geloven dat er ooit opnieuw licht aan het eind van de tunnel zou schijnen. Najaar 2020 hebben we daarom besloten om hard te werken om nu een tweede editie te kunnen aanbieden. En in ons enthousiasme deden we er nog een extra dag bovenop, goed voor festivalplezier van vrijdagmiddag tot zondagavond laat.”

Ticketverkoop maakt inhaalbeweging

Een evident verhaal werd het niet, de onzekerheid bleef lang knagen. “We merkten het op verschillende vlakken, niet in het minst bij de ticketverkoop. Die bleef maandenlang onder het verwachte niveau. Pas toen we absolute zekerheid hadden dat het festival wel degelijk zou kunnen plaatsvinden, zagen we plots een inhaalbeweging. Eerst bescheiden, nadien wat forser. Uiteindelijk klokten we af op 3.500 mensen op vrijdag, ruim 5.000 op zaterdag en zowat 3.000 op zondag. Dat kon meer geweest zijn maar we vermoeden dat nog niet elke concertganger volledig overtuigd is dat er in perfect coronavrije omstandigheden kan genoten worden."

"Zelfde verhaal overigens bij de artiesten. Zij blijven voorzichtig in hun contacten. Logisch ook. Na zo’n lange periode van grote leegte heeft niemand zin om besmet en ziek te worden. Opvallend ook: wie naar het festival afzakte, was daar coronagewijs ook uitstekend op voorbereid. Onze concertgangers waren zich duidelijk bewust van de spelregels die op dit moment nog gelden.”

Lonken naar 2022

Muzikaal is BuikRock 2021 een topper geworden. “De reacties van het publiek waren ongelooflijk”, zegt het duo Buyck-Verbeke. “We stonden er zelf van te kijken hoe groot de goesting was bij toeschouwers en artiesten, en hoe iedereen met volle teugen heeft genoten. De ijzersterke line-up met op de drie dagen voor elk wat wils, bleef ook bij het management van de artiesten niet onopgemerkt."

“Ook die reacties doen ons deugd. De jongste dagen werden we zelfs al door muziekbands gecontacteerd om te vragen of ze er volgend jaar ook kunnen bij zijn. Dat alles sterkt ons alleen maar in de overtuiging dat een meerdaags BuikRock-festival ook in 2022 niet op de kalender mag ontbreken, als afsluiter van de grote vakantie, tijdens het laatste weekend van augustus.”

Ook op organisatorisch vlak heerst een gevoel van voldoening. “Er zijn altijd zaken die beter kunnen maar we hebben een aantal kinderziektes van onze eerste editie weggewerkt. Straks, als alles opgeruimd is en er weer koeien staan op de festivalweide in de Tapuitstraat, gaan we evalueren om de derde editie op een kwalitatief nog hoger niveau te tillen. De pure festivalbeleving zal daarbij altijd voorop staan. BuikRock moet synoniem zijn voor puur genieten van muziek, zon en elkaar. Alleen als mensen met een brede smile naar huis gaan, kunnen we helemaal tevreden zijn.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.