Helmut Lotti krijgt opmerkelijke diagnose te horen en neemt ingrijpend besluit

bron: De Morgen/DM Magazine
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Helmut Lotti heeft een probleem op sociaal vlak. Het uit zich bijvoorbeeld in het maken van misplaatste grapjes op een koffietafel na een begrafenis. In DM Magazine vertelt Helmut Lotti over het moment waarop hij besefte dat er echt iets aan de hand was, en de confronterende diagnose die hij te horen kreeg.

"Ik heb geleerd om me in te houden, maar alleen op een podium voel ik me echt op mijn gemak. Mijn ex-vriendin Selina speelde bij mij in het orkest, en gaf muziektherapie aan invalide kinderen. Zij was de eerste die zei: 'ik denk dat je een autist bent'. Uit tests jaren later bleek dat ik een lichte vorm van ASS (autismespectrumstoornis) heb, en ADD (Attention Deficit Disorder, een aandachtstekortstoornis). Bovendien bleek dat mijn reactiesnelheid op visuele en auditieve prikkels abnormaal hoog ligt. Ik ben té prikkelgevoelig. Daardoor ben ik altijd extreem alert, als een bang hertje”, vertelt Helmut Lotti.

"Sinds die diagnose is er veel op zijn plaats gevallen en kan ik er beter mee omgaan. Om die reden ga ik straks ook maar beter van Facebook af, bijvoorbeeld. Ik kan het niet laten om me te mengen in discussies, en dan word ik heel sarcastisch. Wat ik grappend bedoel, wordt soms fout begrepen. Ik hou enkel nog mijn publiek profiel als artiest, maar als ik me nog in Facebook-discussies meng, dan zal het via een schuilnaam zijn”, lacht de zanger.