Steven Van Gucht in angst: "We zijn ons aan het voorbereiden op een grote nieuwe golf"
PMN
Steven Van Gucht in angst: "We zijn ons aan het voorbereiden op een grote nieuwe golf"
Foto: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat er niet veel nodig is om een opflakkering van het coronavirus te veroorzaken. Hij hamert erop dat iedereen zich aan de regels houdt, want anders dreigt een nieuwe coronagolf ons land te overspoelen.

Er gaan intussen steeds meer stemmen op om met kleurencodes te werken tijdens deze corona-epidemie: groen, oranje en rood, om bijvoorbeeld aan te geven hoe ernstig de situatie is. Of om aan te geven wanneer een mondmasker verplicht is of niet.

"Het werken met kleurencodes is op zich geen slecht idee. Maar wat we vragen aan de bevolking, geldt eigenlijk continu: afstand houden, onze contacten beperken, mondmaskers dragen op het openbaar vervoer en in de winkels...", zei Steven Van Gucht tegen VTM.

"Als we met kleurencodes gaan werken, dan moeten we ze nu op rood zetten, denk ik. We zijn ons nu aan het voorbereiden op de volgende grote golf indien we niet opletten. Wanneer we nu te los omspringen met de regels, te veel contacten toelaten en denken dat het zo erg niet is, dan zijn we ons aan het voorbereiden op een grote nieuwe golf."

"Dat kan binnen een paar weken zijn, of binnen een paar maanden, want er kan een uitgesteld effect zijn", aldus Van Gucht. "We moeten inzetten op betere communicatie, zeker richting jongeren."

Meer nieuws

Meer nieuws

.