Vreselijke onthullingen over 'Blind Gekocht': "Flagrante leugens"
LHX
Vreselijke onthullingen over 'Blind Gekocht': "Flagrante leugens"
Foto: GoPlay

'Blind Gekocht' is al vijf jaar lang een geliefd programma op Play4. Voor sommige van de deelnemers eindigt het echter in een nachtmerrie.

Een team van experts dat een droomhuis voor je vindt, het klinkt als... inderdaad, een droom. Uit een onderzoek van Het Laatste Nieuws blijkt echter dat veel van de 'Blind Gekocht'-deelnemers een financiële kater aan het programma overhouden.

De woningen die ze kopen, blijken soms namelijk vol gebreken te zitten. Schimmel, vochtproblemen, ondergelopen kelders... "Op het einde van het verhaal voel je je bedot", klagen ze.

Dat doen ze anoniem, want in het geheimhoudingscontract met het productiehuis Banijay staat dat ze tot 50.000 euro boete moeten betalen als ze details onthullen. En dat tot 10 jaar na de uitzendingen.

De deelnemers in kwestie zijn niet te spreken over de manier waarop de programmamakers met hun problemen omgaan. "Ze komen bij je langs en sussen je wat, maar dan hoor je plots niks meer. We krijgen flagrante leugens te horen", klinkt het. 

"Ze hebben gerenoveerd naar de standaarden van veertig jaar geleden. En dan vegen ze problemen onder de mat en wachten af, in de hoop dat je niet komt zagen."

Het gevolg: deelnemers die al hun spaargeld in hun nieuwe huis hebben gestoken, blijken nu een hoop extra kosten te hebben. Die lopen van een paar duizend euro tot ver boven de 100.000 euro, beweert een onafhankelijk architect. Enkele van de families zitten dan ook in financiële moeilijkheden.

"'Blind Gekocht' maakt levens kapot. Niet alleen ik, maar ook andere kandidaten moeten al ons geld uitgeven om een krot leefbaar te maken", klinkt het. "Ik tel de dagen af tot wanneer alle gebreken zijn opgelost en ik het eindelijk opnieuw te koop kan zetten."

Voor de duidelijkheid: er zijn ook deelnemers die wél tevreden zijn met hun aankoop. Volgens het productiehuis zijn dat 31 van de 36 gezinnen.

Meer nieuws

Meer nieuws

.