Stany Crets begraaft vandaag zijn moeder: “Die regels maken het onmenselijk"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Het is voor Stany Crets een moeilijke dag. Hij moet zijn vader begraven. Die is onlangs gestorven. Ze werd 85 jaar.

Het zal een afscheid in heel beperkte kring worden door de strenge coronmaatregelen. “Ik ga daar tijdens de afscheidsdienst in de aula van het crematorium een tombola mee houden onder ons, onder de vijftien naasten die er mogen bij zijn”, zegt Stany in Het Laatste Nieuws.

“Als er dan toch geen koffietafel mogelijk is, ga ik de sfeer van een koffietafel in de afscheidsdienst stoppen. Want met vijftien mensen gaan zitten in een aula, mondmaskers op en allemaal goed uit elkaar, en dan met vijftien naar het kerkhof, opnieuw met mondmaskers en allemaal goed uit elkaar, en dan allemaal gewoon terug naar huis: dat gáát niet. Dat is gewoon geen menselijk afscheid."

“Ik snap dat we in deze tijden maar met vijftien naar een begrafenis kunnen. Ik vind dat vreselijk, maar ik snap dat. Ik ben geen ajuin. We moeten er in het grote plaatje nu eenmaal ook de absurde regels bij nemen, anders krijgen we dat virus nooit klein.”

"Waarom mogen we met diezelfde 15 mensen niet een uur samenzitten?" 

“Ik vraag ook geen uitzondering. Ik vraag alleen, voor al die mensen die na mijn moeder gaan komen, een kleine versoepeling van een heel klein, maar zo diepmenselijk segment van het openbare leven: de koffietafel. Als we met vijftien in een aula of kerk bijeen mogen zijn en naar het kerkhof mogen: waarom mogen we daarna dan niet met diezelfde vijftien mensen een uur bijeen gaan zitten om te babbelen, te zwanzen, te lachen en elkaar te troosten?” 

“Ik vraag niet eens dat zo'n samenzijn gepaard moet gaan met liters bier en eten. Ook dat snap ik: dat je in deze tijden van een koffietafel geen café of restaurant kan maken. Ik vraag zélfs niet om knuffels. Ik vraag gewoon: een tafel om een uur met je naasten samen te zijn, mét respect voor de afstandsregels."