VRT en VTM nemen drastisch besluit over veroordeelde acteur Guy Van Sande : “Uit respect voor zijn slachtoffers”
PMN
VRT en VTM nemen drastisch besluit over veroordeelde acteur Guy Van Sande : “Uit respect voor zijn slachtoffers”
Foto: Photonews

VRT en VTM hebben een drastisch besluit genomen over Guy Van Sande. Het nieuws raakte maandag bekend.

Zowel VRT als VTM weren Guy Van Sande van het scherm. De kijkers van VTM hebben dit al wel gemerkt, zo staat te lezen in Het Nieuwsblad. Kijkers merkten vorige week een plotse sprong in de herhalingen: een dag na de zesde aflevering van seizoen vijf ging het rechtstreeks naar aflevering dertien.

De reden was de aanwezigheid van Guy Van Sande. “Wij zenden die afleveringen inderdaad niet meer uit vanwege de aanwezigheid van Guy Van Sande”, zegt VTM-woordvoerster Sara Vercauteren. De acteur werd vorig jaar veroordeeld voor het bezit, verspreiding en productie van kinderporno. Hij kreeg een celstraf van drie jaar met uitstel.

“Het gaat om oude afleveringen, maar toch lijkt het ons beter ze niet te tonen”, aldus Sara Vercauteren. Maar ook de crimireeks Zone Stad, met Guy Van Sande in de hoofdrol, zal niet meer uitgezonden worden. Het staat ook niet op VTM zijn online platform ‘VTM GO’. Een aflevering van Danni Lowinski met de acteur wordt ook geschrapt.

"We weren Guy Van Sande van het scherm uit respect voor zijn slachtoffers"
Sara Vercauteren, woordvoerster VTM

En ook bij de VRT schrapt men Guy Van Sande. “We houden het geval per geval tegen het licht”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem. “Ketnet besliste een tijd geleden al de afleveringen van Spring waarin Van Sande opduikt nooit meer uit te zenden. Op een kinderzender zou dat heel ­ongepast zijn.”

Guy Van Sande of iemand uit zijn entourage wenst voorlopig niet te reageren. Bij Child Focus doet men dit wel. “Voor de duidelijkheid, dit komt niet op ons verzoek”, zegt CEO Heidi De Pauw. “Ook vanuit de rechtbank of andere burgerlijke partijen is de vraag niet gesteld. Maar we juichen het toe. Dit is een blijk van respect voor de slachtoffers. Niet enkel die van Van Sande, maar iedereen die ooit ten prooi viel aan seksueel misbruik. Als zij iemand als Van Sande op het scherm zien, komt dat hard aan."

Meer nieuws

Meer nieuws

.