Marc Van Ranst reageert op versoepeling sociaal contact: “Vier is echt het maximale, en met een bang hart”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdag aangekondigd dat we vanaf zondag 10 mei opnieuw vier bezoekers mogen ontvangen, op voorwaarde dat we telkens diezelfde mensen ontmoeten. Verder moeten we voldoende afstand houden en ontmoeten we elkaar het liefst buiten. Viroloog Marc Van Ranst heeft in Het Journaal Extra gereageerd op de versoepeling van de sociale contacten. Dat schrijft VRT.

"Vier mensen ontmoeten is echt het maximale en we doen het met een bang hart”, aldus Marc Van Ranst. “Onze bevolking heeft de voorbije weken en maanden met heel wat verantwoordelijkheidszin gereageerd op de coronamaatregelen en daardoor is de curve naar beneden gegaan. Dat is de verdienste van iedereen en dat maakt dat we deze stap durven zetten. Controle is moeilijk, bijna onmogelijk", aldus de viroloog.

Volgens Van Ranst was niets doen geen optie meer. "We moesten het ventiel een beetje openzetten, maar het zal altijd te weinig zijn. Een verdere versoepeling voor sociale contacten zal zeker niet voor 18 mei zijn."

De gevolgen van de versoepeling van de maatregelen zal heel grondig geëvalueerd worden. "We moeten de nieuwe fase in de versoepeling van de cornamaatregelen eerst evalueren. Alle winkels gaan opnieuw openen, mensen mogen elkaar opnieuw zien. Dat gaan we goed moeten evalueren. Het is overal afwachten", besluit Van Ranst.