VTM neemt drastisch besluit over Telefacts na klachten van advocaten moordenaar Julie Van Espen
PMN
VTM neemt drastisch besluit over Telefacts na klachten van advocaten moordenaar Julie Van Espen

Vanavond zou normaal gezien het programma 'Telefacts' uitgezonden worden, dat de zaak van Julie Van Espen onder de loep nam, maar het programma niet uitgezonden worden.. Op woensdag 6 mei zal het precies een jaar geleden zijn dat Julie verdween.

De 23-jarige Julie Van Espen uit Schoten was op weg naar haar vriendinnen in Schoten, daar kwam ze echter nooit aan. Onderweg was ze de dakloze Steve Bakelmans tegen het lijf gelopen. Hij had al een strafblad voor zedenfeiten en wilde Julie verkrachten. Toen ze zich bleef verzetten, heeft hij haar gedood.

In deze reportage wordt een journalistieke reconstructie gemaakt van de moord op Julie Van Espen. Ook het hoofd van de Cel Vermiste Personen, Alain Remue, en het teamchef van de cel Agressie van de Federale Gerechtelijke Politie, getuigen in de reportage over hoe zij de zaak beleefden.

Maar omdat de advocaten van verdachte Steve Bakelmans gedreigd hebben een klacht in te dienen tegen de twee speurders, heeft de redactie van Telefacts in overleg met de speurders en het parket beslist de reportage voorlopig niet uit te zenden, uit respect voor de geïnterviewden.

Onze reportage is gemaakt na intens en grondig journalistiek onderzoek”, zegt Jonas Muylaert, Chef Telefacts. “We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch én deontologisch. We steunen op heel wat bronnen uit de gerechtelijke wereld én hadden contact met de kant van het slachtoffer én de verdachte. De advocaten van Steve Bakelmans zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.”

Klacht
“De twee speurders waren erbij in de cruciale uren na de dood van Julie Van Espen. Zij kwamen al meermaals aan het woord in nieuwsuitzendingen en artikels voor verschillende media. Zij beschrijven in deze Telefacts hoe zij deze zaak persoonlijk beleefden, zonder daarbij cruciale gerechtelijke, nieuwe informatie vrij te geven."

"Allebei kregen de goedkeuring van hun oversten om te getuigen in de reportage, die trouwens tot stand kwam na overleg met het parket van Antwerpen. Maar als journalisten willen we vermijden dat getuigen het slachtoffer kunnen worden van een klacht. Om hen te beschermen hebben we daarom in overleg met de speurders en het parket voorlopig beslist de reportage niet uit te zenden."

In plaats daarvan zendt VTM nu Faroek uit. Hij gaat op zoek naar tips in zaken die de politie maar moeilijk opgelos krijgt.

Faroek, VTM, vandaag om 21.30 uur

Meer nieuws

Meer nieuws

.