Viroloog Marc Van Ranst duikt vanavond op in nieuw programma van VTM
PMN
Viroloog Marc Van Ranst duikt vanavond op in nieuw programma van VTM
Foto: Photonews

Vanavond zal VTM een nieuw programma uitzenden. In 'Helden van hier: corona' volgt de zender hulpverleners, zorgverstrekkers en experts. Je krijgt een blik achter de schermen.

Op donderdag 12 maart kondigde premier Sophie Wilmès drastische maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden. Op dat moment zijn de makers van het programma in actie geschoten. "We waren voorbereid en stonden klaar", zegt programmamaker Emanuel Vanderjeugd van productiehuis Geronimo in Het Laatste Nieuws. "Die avond en de dag erna filmden we al op tien verschillende plaatsen: hoe burgemeesters meteen hun reglementen aanpasten, schoolbesturen in crisisoverleg gingen, de politie de sluiting van de cafés voorbereidde... Maar ook hoe ziekenhuizen met plaasterwanden hun garage tot corona-units ombouwden. We waren er letterlijk bij toen het land is wakker geschoten."

"Bedoeling van de reeks is de helden die het land nu draaiende houden centraal te zetten - als eerbetoon aan de zorgsector", zegt Nicholas Lataire, hoofdredacteur ad interim van 'VTM Nieuws'. "Tegelijk willen we Vlaanderen tonen wat er zich allemaal afspeelt in onder meer onze ziekenhuizen, en in welke moeilijke omstandigheden zorgverstrekkers moeten werken. Het is vandaag zéér belangrijk om die beelden te tonen. Hopelijk kunnen ze extra bewustwording creëren en mensen nog meer overtuigen de maatregelen goed op te volgen."

Wie ook gevolgd zal worden is viroloog Marc Van Ranst. Een cameraploeg kreeg zelfs de toestemming om ook bij hem thuis te filmen. Ze gingen eveneens 'backstage' in zijn Leuvense labo, waar een team van laboranten bijna non-stop tests uitvoert. "We nemen bij het filmen echt de grootste veiligheids- en voorzorgsmaatregelen. Dankzij bodycams en een twintigtal automatische camera's kan het werk van de helden ook in deze uitzonderlijke tijden in beeld worden gebracht. Dat maakt het tot een unieke reportage", besluit Lataire.

Meer nieuws

Meer nieuws

.