Bart Kaëll is erg op zijn hoede: "Het vreet je volledig op"
PMN
Bart Kaëll is erg op zijn hoede: "Het vreet je volledig op"
Foto: Photonews

Na Jan Smit kampt nu ook Marco Borsato met een burn-out. Het artiestenbestaan is een zwaar leven.

Bij ons mocht dat Bart Kaëll al ondervinden. “Het leven van een artiest is niet altijd zo evident als het lijkt”, legt de zanger uit in Dag Allemaal. “De moeilijkheid ligt ’m in de balans zoeken tussen ontspanning en werk. Want wij leven constant onder stress, moeten altijd maar aan verwachtingen voldoen. Dat weegt.”

“Er is altijd wel iets dat op je weg komt. Drie dagen na elkaar optreden worden er plots vijf, of ineens is er een vraag voor tv-opnamen die moeilijk te weigeren is. En zo vreet je geleidelijk aan je beperkte energievoorraad. Dan krijg je op zeker moment een rood licht te zien. Zeker als je al wat ouder bent.”

"Ik heb de signalen intussen leren herkennen"

“Ik heb de signalen leren herkennen. Als ik bij de minste inspanning begin te zuchten en te blazen, weet ik dat het tijd is om gas terug te nemen. Genoeg slapen, preventief op doktersbezoek gaan om m’n bloed te laten testen, dat soort dingen.”

"Je mag niet zomaar zitten wachten tot alle problemen overgewaaid zijn, vind ik. Tijdens mijn depressie heb ik ook geen enkel optreden afgelast. Wat ik deed: ik nam de extra’s er niet meer bij. En op een podium vergat ik toch even m’n zorgen. En zo stelde ik niemand teleur."

Meer nieuws

Meer nieuws

.