Thibau Nys neemt ingrijpende beslissing over zijn toekomst en krijgt zware klap te verwerken

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Afgelopen zondag won Thibau Nys (17) het Belgisch kampioenschap veldrijden bij de junioren. Straks kan hij meteen zijn kampioenentrui tonen aan de rest van Vlaanderen in DNA Nys, dat vanavond weer van start gaat op Eén.

Ook in het derde seizoen geeft DNA Nys een blik achter de schermen bij de bekendste veldritfamilie van het moment. Vier afleveringen lang beleeft Sven Nys (43) vanop de eerste rij hoe zoon Thibau in zijn voetsporen treedt. Die is nu tweedejaars junior, een jaar waarin vooraf verwacht werd dat hij zowat alles zou winnen. En dat doet hij voorlopig met verve.

Naast de sportieve kant geeft de docureeks ook inzage in het privéleven van vader en zoon, ook in Thibaus relatie met vriendin Melanie en zijn schoolwerk. Na dit jaar hoopt hij zich volledig te kunnen toeleggen op zijn sport. “Ik zit nu in het laatste jaar van de middelbare school, en verder studeren is voor mij geen optie”, zegt Thibau Nys. “School is eigenlijk altijd op de tweede plaats gekomen. Daarvoor ben ik te graag bezig met de koers.”

Ook vader Sven beseft dat Thibau stilaan klaar moet zijn voor het grote werk. Volgend seizoen wordt hij belofte. Een grote stap, want dan fietst hij geregeld tegen de grote jongens zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Niet verwonderlijk dat papa Sven elke stap van z'n zoon op de voet volgt en bijstuurt waar nodig.

Afscheid van regisseur en familievriend

Terwijl Thibau opnieuw schittert voor de camera, was er tijdens de opnames ook droefheid bij de productieploeg, want bedenker en regisseur Jan Vandermotte overleed afgelopen oktober. Thibau droeg zijn zege in het Nederlandse Gieten aan hem op.