Beslissing van prins Harry en Meghan brengt onze koninklijke familie in nauwe schoentjes: “Hun dotaties moeten dringend geschrapt worden"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In nasleep van de beslissing van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle om financieel onafhankelijk te worden, dient het Vlaams Belang een wetsvoorstel in om de dotaties aan de Belgische koninklijke familie te schrappen.

Prins Harry is, na de geboorte van de drie kinderen van prins William, opgeschoven naar de zesde plaats in de lijn van opvolging voor de Britse troon en “trekt terechte conclusies”, vindt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. Het Kamerlid noemt zijn beslissing “moedig”.

“We horen het de Cobugs nog niet snel zeggen. Astrid en Laurent zullen beiden nooit de troon bestijgen. Astrid komt in de troonsopvolging op de vijfde plaats na de vier kinderen van Filip en Mathilde. En Laurent staat zelfs helemaal achteraan in de troonsopvolging, op de dertiende plaats”, klinkt het verder.

"Dotaties voor Astrid en Laurent afschaffen"

“Deze dotaties ‘met een persoonlijk karakter’, louter en alleen omdat men koningskind is, zijn niet alleen in strijd met de gelijkheidsbeginsel maar vallen ook democratisch niet te verantwoorden.” Het Vlaams Belang wil de dotaties voor de zus en broer van koning Filip dan ook afschaffen. “Deze dotaties werden door een gewone wet toegekend, ze kunnen dus ook door een gewone wet weer worden ingetroken.”

“In andere Europese koningshuizen zoeken de leden van de koninklijke familie hun eigen weg. Ze worden niet onderhouden met het geld van de belastingbetaler. Het is bovendien een publiek geheim dat de financiële regelingen met de Belgische Staat mee aan de basis liggen van het fortuin van de Coburgs”, besluit Vermeersch.