Eindelijk weten we het: Dit is waarom Ketnet de eerste reeks van 'W817' nooit wil heruitzenden
Eindelijk weten we het: Dit is waarom Ketnet de eerste reeks van 'W817' nooit wil heruitzenden
Foto: VRT

Het eerste seizoen van ‘W817’ wordt nooit heruitgezonden. Alle andere seizoenen keren nog wel regelmatig terug op Ketnet, maar de tien afleveringen van het eerste seizoen werden nooit herhaald. Nu weten we eindelijk waarom.

De afleveringen van het eerste seizoen van ‘W817’ werden maar één keer uitgezonden op Ketnet, in 1999, en daarna nooit meer. VICE sprak daarover met Bram Renders, de scenarist en bedenker van W817. Hij onthult nu waarom dat zo is. “Het was gewoon te expliciet”, vertelt hij.

In 'W817' worden onderwerpen zoals seks, drugs en seksuele geaardheid niet uit de weg gegaan. En dan vooral in het eerste seizoen. Toen ging het er namelijk nog een stuk explicieter aan toe dan in de seizoenen twee tot vijf. Er werd aan de lopende band gevloekt en was er zelfs een scène waarin Zoë een overdosis XTC nam. Genoeg redenen voor Ketnet om dat eerste seizoen niet meer uit te zenden.

‘Shuck’

Vanaf het tweede seizoen moest het allemaal een beetje deftiger van de VRT. “Na seizoen 1 was iedereen heel enthousiast. Maar er was veel commentaar gekomen op de ‘shits‘ en de ‘fucks‘. Je schrijft er vijf in het scenario, de acteurs maken er twintig van. Toen hebben ze ons gevraagd om dat een beetje te polijsten”, vertelt Renders. “De ‘shits‘ en ‘fucks‘ moesten er uit. We hebben er ‘shuck‘ van gemaakt.”

Toch zitten er ook in de latere seizoenen een paar verhaallijnen die volgens Renders op het randje zijn. “Ik zie soms nog 'W817'-afleveringen waarvan ik denk: hoe kan het dat dit op Ketnet loopt? Mijn 8-jarige zoon kijkt daar naar, die snapt daar toch niets van? Maar daarom snap ik wel dat ze seizoen 1 niet meer uitzenden. Het was toch iets te edgy voor die leeftijdsgroep.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.