Sabine Hagedoren is duidelijk: 'Of we volgende week kunnen schaatsen?'
LHX
Sabine Hagedoren is duidelijk: 'Of we volgende week kunnen schaatsen?'
Foto: Pixabay

Het is zover: de winter is op komst. De noord- en noordoostenwind brengt de kou uit het noorden tot bij ons.

Vandaag wordt het niet meer dan 2 graden, zegt Sabine Hagedoren op Radio2. Er kan hier en daar wat smeltende sneeuw vallen. 

In de Ardennen wordt het min 1 graad. Als daar wat sneeuw valt, kan die dus wel blijven liggen. "Maar dat gaan geen grote pakken zijn, hoor", verduidelijkt Sabine.

In de loop van de dag komt de zon erdoor, maar er staat ook een pittige, gure wind die het koudegevoel nog vergroot.

Begin volgende week krijgen we echt guur winterweer. "Dus je dikke jas aantrekken en muts, sjaal, en handschoenen. Maar ook de zonnebril", waarschuwt Sabine. "Maandag zijn er nog veel wolken, maar in de loop van de dag gaat de zon erdoor komen en hebben we van die koude, mooie winterdagen."

"Dinsdag blijft de temperatuur onder het vriespunt, dus het is een ijsdag." Dat is uitzonderlijk: de twee voorbije winters hebben we geen enkele ijsdag gehad."

Woensdag raken de temperaturen rond of net boven het vriespunt, en op donderdag zijn ze alweer lichtjes positief op de meeste plaatsen. Het blijft wel zonnig.

Of het genoeg gaat vriezen om te schaatsen? "Er zijn heel veel weilanden ondergelopen. Als het water niet te diep is, kan dat op die paar dagen tijd wel een laagje geven waarop je kan schaatsen. Maar niet op vijvers of zo. Daarvoor gaat het niet lang genoeg duren", aldus Sabine.

Meer nieuws

Meer nieuws

.