Na de sneeuwbom van woensdag wacht ons totaal ander weer
PMN
Na de sneeuwbom van woensdag wacht ons totaal ander weer
Foto: Photo News

Woensdag is het uitkijken. Het is nog niet zeker, maar er zou heel wat sneeuw in ons land kunnen vallen. Dat maakt het een gevaarlijke situatie.

Vandaag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met winterse buien. De meeste buien vallen in de noordoostelijke landshelft. Op het Ardense reliëf vallen er enkele centimeter sneeuw bij, elders vallen de buien eerder onder de vorm van smeltende sneeuw of soms sneeuw.

In het noordwesten is het dan weer overwegend droog. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +3 graden aan zee. De wind waait overwegend matig uit westelijke richtingen. Aan zee is de wind vrij krachtig tot krachtig uit noordwest.

Morgen belooft een rustige en droge dag te worden met mooie zonnige perioden vanaf het westen. In de Ardennen is het 's ochtends wellicht eerst grijs met kans op aanvriezende mist. Overdag liggen de maxima tussen 0 en -3 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond +1 graad in het centrum van het land en rond +3 graden aan de kust. De wind waait meestal matig uit zuidwest, aan zee eerder uit west.

Woensdag krijgen we te maken met een actieve storing vanuit Frankrijk die geheel of gedeeltelijk over ons land schuift. Het exacte scenario is vooralsnog onzeker gezien de storing gepaard gaat met gevoelig zachtere lucht over Frankrijk terwijl de koude lucht gehandhaafd blijft over Nederland. Wellicht krijgen we te maken met sneeuw bij temperaturen rond (of iets onder) het vriespunt. De meeste sneeuw zou in het zuiden en/of het centrum van het land vallen. In het uiterste zuiden is er tijdelijk (aanvriezende) regen mogelijk. De wind waait matig en krimpt naar oost tot noordoost.

Het KMI kijkt ook al vooruit naar het weer voor de komende twee weken. Er staat ons een totaal ander weertype te wachten. Met een west- tot zuidwestelijke Atlantische luchtstroming wordt het opnieuw zachter met perioden van regen en soms vrij veel wind. In het centrum van het land zouden de maxima klimmen naar waarden tussen 8 en 12 graden. De kans op nachtvorst verdwijnt stilaan overal.

Meer nieuws

Meer nieuws

.