VTM krijgt boete van 40.000 euro na wat er gebeurde bij ‘Familie’ en ‘Snackmasters’
PMN
VTM krijgt boete van 40.000 euro na wat er gebeurde bij ‘Familie’ en ‘Snackmasters’
Foto: VTM

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft VTM een administratieve boete gegeven. De zender moet 40.000 euro boete betalen.

In ‘Familie’ was er in 2020 een verhaallijn om het niet eten van vlees aan te kaarten. Dat was toen in samenwerking met GAIA. Je zag toen ook reclamespots van de dierenrechtenorganisatie.

De VRM spreekt van een “duidelijke en verregaande beïnvloeding door de programmasponsor van de inhoud van het gesponsorde programma, waardoor de verantwoordelijkheid en de redactionele onafhankelijkheid van DPG Media wezenlijk werden aangetast.” 

De VRM wijst er op dat de verhaallijn in 4 van de 5 afleveringen vaak in meerdere fragmenten aan bod kwam. Maar ook in ‘Snackmasters’ werden er onregelmatigheden vastgesteld.

“Grills wordt tijdens de aflevering veelvuldig, langdurig, prominent en op een aantrekkelijke wijze in beeld gebracht en op een louter positieve manier becommentarieerd.” De VRM besluit dat er sprake is van zowel “rechtstreekse aansporing tot consumptie als van overmatige aandacht.

Meer nieuws

Meer nieuws

.