Interview Royaltywatcher Brigitte Balfoort duidelijk over Harry en Meghan: “Dat doe je gewoon niet”
PMN

Er is heel wat te doen rond het interview dat Meghan en Harry. Ze spraken met Oprah Winfrey over het leven aan het Britse hof. Wij vroegen aan gewaardeerd royaltywatcher Brigitte Balfoort hoe zij denkt over het interview.

Hoe kijkt u naar dit interview?
Ik kijk natuurlijk als een ervaren royaltywatcher naar die beelden. Ik merk dat er een groot verschil is tussen mensen die al langer het Britse koningshuis volgen versus de jongeren die pas nu die wereld hebben ontdekt. Door de Netflix serie ‘The Crown’ hebben de meeste jongeren nu pas Diana leren kennen. Voor hen is dat aparte wereldje van de Britse royals zó nieuw. Ze schrikken ervan dat personen aan het hof heel hun leven moeten inrichten in functie van hun plichten.

Hoe zwaar is het voor de royals om die regels strikt op te volgen?
Queen Elizabeth heeft altijd zeer plichtsbewust geleefd volgens de regels van het Britse hof.. De plicht gaat altijd voor. Je privéleven is van ondergeschikt belang. Dat is nu eenmaal zo als je in die kringen terecht komt. Vooral haar kinderen hebben het daar vaak moeilijk mee gehad, vooral dan haar zoon Charles.

Wist Meghan wat haar te wachten stond?
Dat Diana dat niet doorhad op haar 19de dat kan ik nog begrijpen. Maar met Meghan zie ik dat toch wel anders. Meghan is ondertussen al 36 jaar toen ze met Harry trouwden en in het koningshuis terecht kwam. Ik denk dat de clash en cultuurshock voor de Amerikaanse actrice en influencer uiteraard enorm moet geweest zijn, maar dat had ze kunnen verwachten. Je hebt je te plooien naar het koningshuis en als Meghan wat beter was voorbereid geweest, had ze toch beter moeten weten.

"Als er iemand is die zou hebben kunnen voorspellen dat Meghan, als gekleurde vrouw, met racisme te maken zou krijgen, dan is het toch wel Meghan zelf"

Hoe denk je dat mensen nu kijken naar Meghan en Harry
Ik vind het opvallend om te zien dat er binnen mijn eigen volgers twee kampen zijn: voor of tegen Meghan. In de tijd van Diana waren ook veel mensen verontwaardigd over haar verhaal. Hoe is het mogelijk dat die manier van leven in deze tijd nog bestaat, dacht men toen. En inderdaad er is niet veel veranderd. 

Vind je dat Meghan en Harry te ver zijn gegaan met dit interview?
Ze hebben toch een pak ongeschreven regels overtreden. Mensen letterlijk noemen bijvoorbeeld dat doe je gewoon niet. Meghan spreekt heel vriendelijk over de queen, maar het is echt uitzonderlijk dat iemand vertelt hoe the Queen in haar privéleven is. Dat is niet de bedoeling. Ook hoe ze over Kate Middleton spreekt, vind ik iets teveel uit de biecht klappen.

Dan zijn er ook nog de racistische beschuldigingen van Meghan.
Als er iemand is die zou hebben kunnen voorspellen dat Meghan, als gekleurde vrouw, met racisme te maken zou krijgen, dan is het toch wel Meghan zelf. Racisme zit helaas overal. We waren er natuurlijk niet bij, maar dat Meghan racisme koppelt aan het feit dat Archie geen prinsentitel krijgt, daar heb ik het wel heel moeilijk mee.

Meer nieuws

Meer nieuws

.