Koning Willem-Alexander mag van overheid alle regels aan zijn laars lappen: Hij krijgt veel geld waar hij geen recht op heeft

door: PMN
koning Willem - Alexander
Afbeelding bron: Photonews

Er is opschudding ontstaan over de natuursubsidie die koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben ontvangen. Ze kregen die subsidie voor het Kroondomei Het Loo.


 

Volgens onderzoeksprogramma Zembla is die vergunning echter onrechtmatig verleend. Kroondomein Het Loo werd door voormalig koningin Wilhelmina aan de Staat der Nederlanden geschonken. De deal was dat het beheer van het terrein voor rekening zou komen van de ‘kroondrager’, nu dus koning Willem-Alexander.

De koning heeft recht op de inkomsten van het landgoed. Het gebied brengt geld op via je houtkap en jacht. In ruil daarvoor moet koning Willem-Alexander wel het onderhoud van het landgoed betalen, iets wat hij niet doet.

De koning krijgt namelijk een subsidiebedrag van ruim 800.000 euro per jaar voor het beheer van Kroondomein Het Loo. Terwijl die subsidie alleen bedoeld is voor particuliere eigenaren van dit soort gebieden.

Maar aangezien de staat eigenaar is van dit grondgebied en niet koning Willem-Alexander heeft hij dus geen recht op die subsidie. De overheid heeft hem die echter wel toegekend.