KMI waarschuwt voor fel onweer: “Hagelbollen tot 3 centimeter groot en ook nog dit”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De dag begint mooi, maar vanaf de namiddag duiken de eerste onweersbuien op. NoodweerBenelux en het KMI waarschuwen dat die fel kunnen zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In de loop van de dag bollen stapelwolken op die hier en daar kunnen uitgroeien tot felle regen- en onweersbuien. Het KMI waarschuwt voor hevige onweersbuien. Daarbij is er kans op wateroverlast, hagel en zware windstoten. Vanaf 14 uur geldt code geel over het hele land, en mogelijk wordt er later op de dag code oranje uitgeroepen.

“Aangezien sommige weermodellen suggereren dat er lokaal meer dan 30 liter per vierkante meter kan vallen op een uur tijd en dat er een kans bestaat op hagelstenen van om en bij 3 cm, is het mogelijk dat vrijdag de onweerswaarschuwing opgeschaald wordt naar oranje”, aldus het KMI.

’s Avonds zal het vanuit het zuiden rustiger worden, maar in het tweede deel van de nacht nadert alweer een nieuwe onweerslijn onze omgeving. Volgens NoodweerBenelux is die vooral bestemd voor het zuidoosten tot oosten van België. Elders blijft de kans op onweer beperkt tot lokale exemplaren. “Deze onweerscellen kunnen nog steeds pittig zijn met kans op veel regen, hagel en windstoten. Morgen zal de weersituatie pas stabiliseren.”

Tags onweer kmi