VTM

Aangrijpend wat dokter uit ‘Helden Van Hier’ ziet bij coronapatiënten: “Zelfs dat lukt nog amper, zo verzwakt zijn ze”

door: PMN
Afbeelding bron: VTM
Het coronavirus neemt in kracht af. Dat is een tendens die we al een week zien. Toch sterven er nog elke dag rond de 200 mensen aan het virus in ons land.

Het blijft kwestie van de opgelegde maatregelen heel goed op te volgen. Het coronavirus kan vreselijke dingen met een mens. Dat kan je vanavond ook zien in In ‘Helden van Hier: Corona’

“Coronapatiënten krijgen vaak te kampen met extreme spierzwakte en daardoor staat hen dikwijls een maandenlange revalidatie te wachten. Sommigen zijn zodanig verzwakt dat zelfs een wandeling van hun bed naar de deur voor ademnood zorgt”, zegt Ilse De Pauw, anesthesist-intensivist in het Hasseltse Jessa-ziekenhuis.

Woonzorgcentrum Wichelen
Verder zie je in het programma een school in Koekelare waar voor het eerst online les wordt gegeven. De politie van Oostende zit dan weer met de handen in het haar bij een oproep over huiselijk geweld: waar kan een gewelddadige zoon terecht als zijn vader hem de toegang tot hun huis verbiedt? Tijdens een nachtelijke shift krijgen de agenten nog een oproep voor een inbraak. Ongewoon, aangezien iedereen thuis zou moeten zijn. 

In het zwaar getroffen woonzorgcentrum van Wichelen krijgt een bewoonster slecht nieuws: ze blijkt besmet te zijn met corona en moet overgeplaatst worden naar de COVID-unit. Gelukkig is er ook een sprankeltje hoop: de kinesitherapie in Wichelen kan weer opgestart worden. Een hele opluchting voor de bewoners, die vijf lange weken geïsoleerd op hun kamer verbleven. Het rusthuis bereidt zich ondertussen ook voor op een exit-strategie. Ze hopen daarbij een voorbeeld te zijn voor de andere woonzorgcentra.

Helden Van Hier: Corona, VTM, vandaag, 21.45 uur