‘Thuis’-actrice Lut Hannes neemt fors besluit: “Het is genoeg geweest”

door: Redactie
Afbeelding bron: Eén
Lut Hannes had met het weekblad Primo een gesprek over ‘geluk’. De ‘Thuis’-actrice leed enkele jaren geleden aan borstkanker.

Helemaal aan het begin van het gesprek met Primo maakt actrice Lut Hannes onmiddellijk duidelijk dat ze liever niet over haar borstkanker praat. “We gaan het toch niet te veel over ziek zijn hebben, hé?”, vraagt de actrice meteen. “Dat dateert van twee jaar geleden, dat ligt achter me. Het is genoeg geweest.”

Lut vertelt wel dat de ziekte weinig invloed had op haar geluksgevoel. “Er waren momenten dat ik verdrietig was, maar ik geef een andere betekenis aan ‘verdrietig zijn’ en ‘je ongelukkig voelen’. In tijden van geluk kan je triestige momenten ervaren, maar omgekeerd geldt net hetzelfde. In triestige tijden kan je ook geluksmomenten beleven: je ontmoet nieuwe mensen, er wordt voor je gekookt…”

“Heb ik er lessen uit geleerd, uit mijn ziekte, vragen mensen zich soms af. Neen. Ik zou niet weten welke. Relativeer ik alles meer dan vroeger? Neen.” Er is geen Lut voor en na de ziekte. “Lichamelijk ben ik zwakker geworden, maar innerlijk ben ik nog altijd dezelfde”, zegt ze in het weekblad.

“Men zegt vaak: een goede gezondheid is het grootste geluk van de mens. Maar ik weet dat eigenlijk niet. Waarom zou een ziek of gehandicapt iemand niet gelukkig kunnen zijn? Iemand als Marieke Vervoort, daar straalde het geluk toch vanaf? Ondanks het feit dat ze ontzettend veel pijn moet hebben gehad.”