Weerman Frank Deboosere heeft geen goed nieuws want het stormweer is nog niet voorbij
PMN
Weerman Frank Deboosere heeft geen goed nieuws want het stormweer is nog niet voorbij
Foto: Photonews

Voor de tweede zondag op rij kregen we gisteren een storm over ons heen. Na Ciara was het de beurt aan Dennis.

En Dennis zorgde, net als zijn voorgangster, voor schade op verschillende plaatsen in het land. "Dennis liet in de meetstations in Stabroek en Ukkel windsnelheden van 108 km/u opmeten, de hoogste snelheden. Gemiddeld viel er 5 tot 15 liter water per m²”, maakt weerman Frank Deboosere een balans op bij VRTNWS.

"Dat ging gepaard met zachte temperaturen, in Ukkel is 16,6 graden Celsius gemeten, in de Kempen hadden we zelfs bijna 18 graden. Dennis heeft op sommige plaatsen meer schade aangericht dan Ciara, in het binnenland waren er fellere rukwinden dan bij Ciara. Dennis was eentje om in de boeken te schrijven.” 

“En dat komt net door het contrast. Eerst die zeer zachte lucht, gevolgd door een heel actief koufront. Meteen daarna zagen we de temperaturen fel dalen. En precies dat grote contrast was verantwoordelijk voor de heel felle rukwinden.”

Nog meer stormen in aantocht
En het is nog niet gedaan, zo weet Frank Deboosere. "De kans op extra stormen is nog altijd aanwezig. Volgend weekend zóu het kunnen dat Ellen en/of Francis hun opwachting maken, maar op dit ogenblik is het nog te vroeg om daarover in detail te kunnen treden. Zij komen vanuit het noorden van de Atlantische Oceaan. Ze moeten nog gevormd worden, er is nu dus nog niks te zien op de weerkaarten."

“Ellen en/of Francis zullen kleiner zijn van omvang, maar dat wil niet zeggen dat ze niet noodzakelijk minder heftig kunnen zijn. Dat gaan we moeten opvolgen. Vanaf het tweede deel van de week hebben we een goed idee hoe eventuele nieuwe stormkernen voor het weekend zich zullen ontwikkelen."

Meer nieuws

Meer nieuws

.