Expertisecentrum slaat alarm over ‘Thuis’: “Dat gebeurt echt te vaak in de serie”
Expertisecentrum slaat alarm over ‘Thuis’: “Dat gebeurt echt te vaak in de serie”
Foto: VRT

Er wordt behoorlijk wat afgedronken in 'Thuis'. Geen gewone pintjes voor Frank Bomans en co., wel halve liters sterke bieren. "Het aantal glazen moet echt minder", vindt expertisecentrum VAD.

U heeft de beelden recent misschien ook gezien in ‘Thuis’. Lowieke deelde met zijn 'Olijfje' een pizza na de werkdag, met voor haar neus prominent een halveliterblik Kasteelbier Rouge in beeld. Hij nipte een Filou uit het flesje, een stevig bier met een alcoholpercentage van 8,5 %. Toen Frank Bomans troost zocht na de dood van Bill, trok hij samen met Jacques een Kasteelbier van 8% of een halveliter Passchendaele-pils (5,2%) open. Er werd de afgelopen week ook cava geschonken en bij het eten dronk men rode wijn.

'Thuis' heeft het voor de bieren in beeld duidelijk op een akkoord gegooid met brouwerij Van Honsebrouck, de producent van 'Thuis'-bier Slurfke. Die reclame voor alcohol is niet naar de zin van het VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs. Zelf turfden ze twee jaar geleden al eens tien afleveringen van 'Thuis' en 'Familie', goed voor in totaal 356 scènes. In 22% daarvan kwam alcohol aan bod. En zien drinken, doet drinken, benadrukt het VAD.

Het VAD roept de makers op om het alcoholverbruik in de reeks te verminderen. "Uiteraard mag er nog wat geschonken worden, maar we moeten van die vanzelfsprekendheid af. Is het gezellig, wordt er gefeest, dan wordt een fles gekraakt. Maar nog erger: heeft iemand verdriet, dan krijgt ook die drank voorgeschoteld. Wie drinkt vanuit een negatief gevoel, heeft een nog groter risico op misbruik. Bovendien komt te weinig iemand in beeld die vervelend doet omdat hij te diep in het glas heeft gekeken. Of laat men niet zien of die persoon nog achter het stuur kruipt."

Meer nieuws

Meer nieuws

.