Emotionele Jamie Oliver geeft fouten toe na faillissement: “Ik ben compleet verwoest”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In een nieuwe documentaire heeft Jamie Oliver (44) toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. De ondergang van zijn restaurantketen eerder dit jaar was vooral te wijten aan zijn eigen naïviteit en misplaatste arrogantie.

Jamie Oliver moest afgelopen mei noodgedwongen bijna al zijn restaurants sluiten. In de documentaire ‘Jamie Oliver: The Naked Chef Bares All’ kan Oliver amper zijn tranen bedwingen. Hij is nog steeds compleet van de kaart door het instorten van zijn imperium. “Ik ben volkomen verwoest.”

Toen hij merkte dat de zaken financieel bergafwaarts gingen, haalde hij  alles uit de kast. “Financieel heb ik zoveel gebruikt als ik kon, ik heb elke kaart gebruikt, ik heb elke truc gebruikt, ik heb elk contact gebruikt”, vertelt de chef. Dat het toch foutliep, heeft volgens hem onder andere te maken met het feit dat hij geen echte ondernemer is. “Ik was goed in het runnen van één restaurant, maar ik zou mijzelf geen zakenman noemen.” Oliver had zich mispakt aan de complexiteit van het onderhouden van een restaurantketen. “Het is heel moeilijk om te overleven in deze branche en ik was erg naïef”, aldus Oliver.

Ruim 1.000 werknemers van Oliver verloren hun baan vanwege het faillissement. Dat vond hij bijzonder zwaar. “Wanneer een bedrijf sterft, is het zonder twijfel het pijnlijkst om het personeel waar je om geeft, dat echt hard voor je gewerkt heeft, te vertellen dat ze geen baan meer hebben. Het personeel kreeg uitbetaald tot aan hun laatste dag, daar heb ik voor gezorgd.”