Weerman David Dehenauw zwakt af: “Het wordt geen 39 graden woensdag, wel deze temperatuur”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Volgende week staat ons een stevige hittegolf te wachten. Woensdag kan de temperatuur oplopen tot 39 graden als we het Amerikaanse weermodel mogen geloven. Het Europees weermodel houdt dan weer bij 36 graden.

“Het gaat om voorspellingen op middellange termijn. Daar zit altijd een foutenmarge op”, reageert weerman David Dehenauw in Het Nieuwsblad. 

“Bij een voorspelling van twee dagen ver kan de temperatuur gemiddeld 1 à 2 graden afwijken. Als je nu 35 graden voorspelt, kan het uiteindelijk ook 33 of 37 worden. Ga je naar een termijn van vijf à zeven dagen, zoals dat nu het geval is, dan heb je een foutenmarge van 3 graden. Kijken we nog verder vooruit, dan is er zelfs een marge van 5 graden.”

“Daarnaast werkt elk weermodel op een andere manier”, zegt Dehenauw. “De Amerikanen berekenen het weer om de 15 à 20 kilometer, de Europeanen om de 11 à 15 kilometer. En die laatsten gebruiken ook nog eens meer actuele waarnemingen om de computer zijn berekeningen op te laten doen. Ook dat zorgt ervoor dat er op langere termijn niet altijd overeenstemming is.”

Niet foutloos
Dehenauw hecht meer geloof aan het Europese model. Statistisch gezien heeft het dit ook vaak bij het rechte eind. “Maar dus niet altijd. Soms krijgt het Amerikaanse model gelijk en moet het Europese agentschap bijsturen. Om maar te zeggen dat geen enkel computermodel foutloos is.”

“Aan ons bij het KMI om af te wegen wat de meest realistische voorspelling is. Doorgaans zijn we wel geneigd om het Europese model te volgen, wat we nu dus ook doen met de voorspellingen voor volgende week. Voor woensdag verwachten we nu dat het 34 graden wordt in het centrum en tot 36 graden in de Kempen."