Margriet Hermans onderging erg gevaarlijke operatie

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vanavond is op Eén alweer een nieuwe aflevering van ‘Is er een dokter in de zaal?’ te zien, een medische quiz die wordt gepresenteerd door Philippe Geubels. Eén van de panelleden vanavond is Margriet Hermans (65).

Margriet Hermans woog ooit bijna 150 kilogram. Vandaag weegt ze nog maar 79 kilogram, een heel verschil met vroeger dus. Daarvoor onderging Margriet in 2000 een erg gevaarlijke operatie, die bijna nergens ter wereld nog wordt uitgevoerd.

Ze onderging toen een zogenaamde ‘Scoparino - ingreep’, “waarbij kortsluiting wordt gemaakt tussen de dunne darm en de dikke darm, en ook een stuk van de maag en de galblaas worden weggenomen”, meldt Het Nieuwsblad. Dit is een zeer riskante ingreep die enkel nog in heel uitzonderlijke gevallen wordt uitgevoerd. Men heeft daarna dan ook een grote kans op ernstige complicaties zoals verminderde voedselopname met vitaminen- en mineralentekorten tot gevolg, ondervoeding, een groter risico op nierproblemen en andere ernstige kwalen.

Margriet moet tot op vandaag extra vitaminen en mineralen blijven slikken. “Ik voel me gelukkig goed”, zegt Margriet, “maar ik moet wel geregeld naar de dokter, dit is een opdracht voor het leven. Maar het was een kwestie van moeten: als ik was blijven eten en niets had gedaan, had ik zeshonderd kilo gewogen. Soms denk ik: ik zou nog wat meer kunnen vermageren. Maar dan protesteert mijn man, hij zegt altijd dat hij destijds voor ‘de volle’ Margriet heeft gekozen.”