Anuna De Wever is razend op Kyra Gantois: “Ze eiste dat ik op Groen stemde, maar ik weigerde”

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Anuna De Wever en Kyra Gantois organiseerden samen de protestmarsen van Youth For Climate. Maar na 20 weken klimaatacties zijn de dames blijkbaar niet meer zo goed bevriend. Kyra Gantois vertelde hoe dat komt, en dat Anuna zeer kwaad is op haar.

Eén reden waarom Anuna en Kyra ondertussen niet meer zo close zijn, is omdat Anuna teveel de aandacht en de schijnwerpers enkel naar zichzelf toetrok waardoor het werk en de inzet van Kyra, die volgens haarzelf minstens even groot waren als die van Anuna, alsmaar meer naar de achtergrond werden geduwd. Maar er is nog een andere, politieke reden waarom het tussen de dames niet meer botert: Anuna eiste dat Kyra drie keer op Groen zou stemmen, zowel Vlaams, federaal als Europees, maar dat wou ze niet.

“Wij hebben nooit gezegd dat mensen op Groen moeten stemmen. Velen zagen ons als de spreekbuis van Groen, waar dat was echt niet zo. We hebben altijd gezegd dat we apolitiek zijn en dat zijn we ook. Het klimaat is belangrijk, maar in het stemhokje moet je met meer rekening houden dan het klimaat alleen. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb niet drie keer voor Groen gestemd”, vertelt Kyra in Dag Allemaal.

(Lees verder onder de foto)

“Velen zullen dat niet begrijpen na al onze betogingen, maar er zijn meer partijen dan Groen alleen die het klimaat hoog in het vaandel dragen. Misschien nog choquerender: aanvankelijk wilde ik zelfs níet gaan stemmen. Omdat ik het even niet meer wist. Groen wil zich inzetten voor het klimaat, maar wat met de rest? Na de moord op Julie Van Espen liep ik mee in die stille mars. Daar besefte ik dat er nog veel werk aan de winkel is, op vlak van vrouwenonrecht, bijvoorbeeld. Onze maatschappij heeft nog veel verbeterpunten. Dat miste ik bij Groen. Zij hebben, naar mijn mening, te fel ingezet op klimaat alleen, in plaats van ook duidelijkere standpunten in te nemen over bijvoorbeeld migratie, want dat leeft ook”, gaat Kyra verder.

“Ik praatte met Anuna over mijn politieke twijfels. En dat heeft tot pittige discussies geleid. Toen ik haar zei dat ik op Europees vlak de groenen en Open Vld de sterksten vond, maar het op federaal en Vlaams vlak nog niet wist, tierde ze: ‘Als jij niet op Groen stemt, dan is al ons werk voor niets geweest!’ Maar kijk, nu toch ook?”

“Wie ik dan wel mijn stem heb gegeven, dat hou ik voor mezelf. Ik heb de voorbije weken geleerd dat je héél giftige commentaren kan krijgen zodra je je politieke voorkeur kenbaar maakt. Laten we het erop houden dat het niet rechts is. Al moet ik toegeven dat ik één milliseconde mee was met het verhaal van Van Grieken. De avond voor de verkiezingen zag ik een debat met hem, en hij kan het zó goed uitleggen... Het leek echt alsof hij gelijk had. En pas op: ze hebben goede standpunten. Maar er zijn er meer waar ik de kriebels van krijg”, besluit ze.