Acteur Anton Congen dacht dat het voorbij was na dramatische ervaring: “Het was vreselijk”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Acteur Anton Cogen (73) beleefde in november vorig jaar de schrik van zijn leven. Hij wandelde onbezorgd door zijn huis, maar verloor van de ene op de andere moment de controle over zijn lichaam.

“Van de ene seconde op de andere ging ik tegen de vlakte”’, zegt Anton, die voor het eerst op z’n aanvaring met het noodlot terugblikt in Dag Allemaal. “Ik was bij bewustzijn, maar wel volledig verlamd. Ik kon niets meer doen. En ik was alleen thuis, m’n echtgenote was uit huis. Een uur heb ik daar zo gelegen, compleet hulpeloos, niet wetend wat er met mij aan het gebeuren was.”

“Het was vreselijk. Al een geluk dat we, zodra m’n vrouw thuis was, heel snel in het ziekenhuis in Aalst zijn geraakt. De diagnose was: een hersenbloeding. Ik werd geopereerd, m’n leven was gered. Maar ik ben echt wel door het oog van de naald gekropen.”

“Het heeft er lange tijd niet goed uitgezien. Ook na de operatie was ik verlamd, en kon ik amper spreken. Ik kreeg donkere gedachten... Ik dacht dat dit m’n lot zou zijn. Acteren leek voorgoed voorbij. Dat kwam hard aan. Op een dag zei een dokter me dat ik kon kiezen: ofwel afzien, keihard werken en binnen een aantal maanden resultaat boeken, of daar nog enkele jaren blijven. De knop was snel omgedraaid. Ik vloog werkelijk op m’n trainingen. Rond Kerstmis heb ik een theatervoorstelling gegeven voor m’n medepatiënten."