Nieuwe opdoffer voor Stefan Everts: "Ik heb nu verdorie geen enkel teen meer rechts"
PMN
Nieuwe opdoffer voor Stefan Everts: "Ik heb nu verdorie geen enkel teen meer rechts"
Foto: VTM-Nieuws

Stefan Everts (46) moet een nieuwe opdoffer verwerken. De ex-motorcrosser heeft nu ook de dikke teen van zijn rechtervoet moeten laten amputeren.

De diertjes moesten eigenlijk overgevlogen worden naar Kinshasa. Twee pogingen mislukten en de exporteur wou de container niet terugnemen. “De container met 20.000 kuikens, bestemming Kinshasa in Congo, stond ingeschreven voor een vlucht van zaterdag 5 mei. Maar om technische redenen ging die niet door”, zegt Brigitte Borgmans woordvoerster van Dierenwelzijn in Het Nieuwsblad.

Geen water en voedsel
Een dag later werd een nieuwe poging ondernomen, maar de piloot weigerde om nog onduidelijke reden. Intussen bleef de container op de tarmac staan in de brandende zon. “Er was geen water en voedsel”, zegt Borgmans. “Zondagavond bleek een aantal kuikens al overleden, waarop we de exporteur voorstelden om de container terug te nemen, maar die weigerde. We hebben een inspecteur-dierenarts ter plekke gestuurd die besliste om de dieren te laten afmaken, opdat het dierenleed meteen zou stoppen.”

Brandweer weigert
De brandweer van de luchthaven werd er bijgeroepen. Die weigeren de dieren de doden. “Wij redden ze, wij doden ze niet”, zeiden ze. De ‘gewone’ brandweer wilde het wel doen. Daar werd wel een officier gevonden die de klus wilde klaren. Hij wikkelde de container in met plasticfolie waarna hij de dieren vergaste door CO 2 binnen te spuiten.

Onnodig leed
“Dit leed had gewoon vermeden moeten worden”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Bijna dertig jaar geleden voerde ik mijn eerste actie tegen de wrede luchttransporten van ééndagkuikens. Vandaag kan ik alleen triest het hoofd schudden en vaststellen dat nog niet veel veranderd.”

Afschaffen
“Grote aantallen komen om tijdens de vlucht. En in de Afrikaanse landen is er geen sprake van dierenrechten. Mijn advies aan bevoegd minister Ben Weyts? Afschaffen die handel. Voor exotische vogels is dat ook gelukt.”
 

Meer nieuws

Meer nieuws

.