Kürt Van Eeghem: “Als God bestaat is het een echte klungelaar want dan was mijn broer Marc er nu nog geweest”

bron: TV-Story
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Kurt Van Eeghem (66) heeft een zwaar jaar achter de rug. Enkele maanden nadat zijn jongste broer Marc stierf aan prostaatkanker, werd bij hem dezelfde ziekte ontdekt.

Kurt heeft intussen wel de kanker overwonnen. Hij is energieker dan ooit. Al zal het gemis om zijn broer altijd groot blijven. “Ik ga pas echt met pensioen na mijn dood’, lacht Kurt in TV-story. “Ik heb niet het gevoel dat mijn carrière gestopt is sinds ik bij VRT op rust moest gaan. Sommige gepensioneerden willen rusten en reizen, maar ik wil me blijven engageren en contact houden met mijn publiek.”

Kurt’s broer Marc Van Eeghem bleef tot het einde van zijn leven werken. Ja, ik heb met grote bewondering gekeken naar hoe hij bleef doorgaan ondanks zijn ziekte. Hoe hij nog – met steunkousen aan om zich recht te houden – de rol van koning Edward in het Shakespeare-stuk Risjaar Drei speelde, was heel pakkend en indrukwekkend. Ik zou het niet kunnen.”
(lees verder onder de foto)

Boos
“Je kunt eigenlijk niet spreken van missen, ik ben gewoon nog altijd boos. Zo onrechtvaardig wat hem is overkomen... Hij zou nu negenenvijftig zijn... Hij was een goede jongen, een prachtige broer. Ik ben boos op de loterij die het leven is. Als zijn ziekte sneller was ontdekt, was hij er misschien nog geweest, net als ik…” 

"Als God bestaat dan heeft hij het slecht geregeld en is hij echt een klungelaar... Weet je, het is knap dat kankeronderzoek in een stroomversnelling zit. Misschien wordt het ooit een beheersbare ziekte, waarbij je op een bijna normale manier kunt functioneren. Maar die evolutie maakt me ook kwaad: waarom kon dat niet enkele jaren eerder?"