Herentals neemt erg drastisch besluit na bezoek van koning Filip en koningin Mathilde

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Enkele weken geleden brachten koning Filip en koningin Mathilde een bezoek aan Herentals. De stad heeft nu wel een erg drastisch besluit genomen.

In Herentals gaat het gemeentebestuur de portretten van koning Filip en koningin Mathilde uit de raadzaal van het administratief centrum verwijderen. Het is een beslissing van de huidige coalitie van N-VA en CD&V na een voorstel van een raadslid van het Vlaams Belang, zo meldt de plaatselijke internetsite Netenieuws (Nnieuws).

Het besluit zorgt voor heel wat ophef "binnen vaderlandslievende kringen”. Enkele weken geleden nog bracht het koningspaar nog een bezoek aan de stad. Toen werden koning Filip en koningin Mathilde nog met open armen ontvangen in de Lakenhal, het vroegere stadhuis, op de Grote Markt.

Portretten
Het idee om de portretten van het koningspaar is een idee van Vlaams Belang-raadslid Tom Sluyts. Die besefte dat het een lange traditie is dat de foto van de koning en de koningin in de raadzaal hangt, "maar er is geen enkele wettelijke verplichting om dit te doen", voegde hij er aan toe. De coalitie CD&V-N-VA en Vlaams Belang stemden voor. De andere fracties -sp.a, Groen en Stadslijst - waren tegen of onthielden zich.

Het resultaat is dat de protretten uit de raadzaal verwijderd worden. Ze zullen gehangen worden in de gang naast alle oud-burgemeesters van de stad. Sluyts had eerder ook al om een kostenplaatje gevraagd van het koninklijk bezoek aan de stad. Dat was zo'n 5.000 euro, wat dus erg goed meeviel.