Vlaamse Milieumaatschappij merkt enorm probleem op: "Gaat deze zomer problematisch worden"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Foter
De voorbije dagen waren uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Dat warme weer zijn we nu wel weer kwijt.

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij ziet ook nog een ander probleem. Het is namelijk nog steeds te droog. Vooral in Vlaams-Brabant en delen van Limburg staan de grondwaterstanden om een te laag peil voor deze tijd van het jaar. 

“De lente van 2018 was zacht, de zomer was zeer warm en droog en ook in de herfst heeft niet voldoende geregend. Deze winter was alleen de maand januari normaal wat neerslag betreft. En dus zijn de tekorten van vorig jaar onvoldoende bijgewerkt”, zegt Katrien Smet aan Het Nieuwsblad.

"Weken regen"
“Ik weet dat mensen dat niet graag horen maar om goed te zijn zou het gedurende weken regen moeten krijgen. Geen korte hevige stortbuien, want dan krijgt het water de tijd niet om in de grond te dringen en stroomt het weg. Wel gedurende lange tijd aanhoudende regen. Geen dagen, maar weken.”

Problematisch
“Blijft ook de lente droog en krijgen we opnieuw zo een warme zomer, zitten we wel met een probleem. Terwijl we nu helemaal geen hinder ondervinden van de lage grondwaterstanden, kan het gebrek aan een buffer wel eens problematisch worden eenmaal de zomerperiode aanbreekt. Omdat zowel huishoudens als de landbouw dan veel meer water gebruiken dan in de winter.”