Het weer KMI duidelijk: “Vanaf dan kan het matig vriezen en zijn sneeuwbuien mogelijk”
PMN
KMI duidelijk: “Vanaf dan kan het matig vriezen en zijn sneeuwbuien mogelijk”
Foto: Photo News

We zijn het aan nieuwe jaar begonnen. Het ziet er naar uit dat we dat ook met een heel ander weertype dan nu te maken gaan krijgen.

Nieuwjaarsdag verloopt overwegend droog en wisselend bewolkt op de meeste plaatsen. In de Ardennen echter blijft het meestal zwaarbewolkt en kan er nog een bui vallen. Op het einde van de dag neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens, waarbij er in het zuiden van het land wat lichte regen of motregen kan vallen. De maxima liggen rond 4 graden in de Hoge Venen, tussen 7 en 9 graden in het centrum en 9 of 10 graden aan zee. 

Morgen wordt het zwaarbewolkt tot betrokken en verlaat 's morgens een neerslagzone ons land richting Nederland en Duitsland. In de loop van de dag volgt er een nieuwe en actieve regenzone vanuit Frankrijk. Neerslaghoeveelheden tot 20 tot 25 l/m² op 24 uur tijd zijn mogelijk, in het zuidoosten mogelijk zelfs lokaal tot 40 tot 50 l/m². Het wordt wel zeer zacht met maxima tussen 8 en 13 graden. De zuidwestenwind waait krachtig met kans op rukwinden tot 80 km/u, en plaatselijk zelfs meer.

Woensdag wordt het zwaarbewolkt met soms korte opklaringen en ook geregeld een bui. In de Ardennen en Lotharingen vallen er vaker buien en zijn er neerslaghoeveelheden van 20 tot 25 l/m² mogelijk in een tijdspanne van 24 uren. De maxima liggen tussen 6 en 11 graden. De wind uit het westen tot zuidwesten is nog steeds vrij krachtig en soms krachtig met rukwinden van 70 km/u en lokaal wat meer.

Het KMI kijkt ook al vooruit naar het weer van de komende twee weken. Het gaat gevoelig kouder worden.

Onder impuls van een noordelijke tot noordoostelijke luchtstroming stroomt er veel koudere continentaal, polaire lucht over onze streken. De maxima schommelen in het centrum doorgaans iets boven het vriespunt en 's nachts kan het licht tot matig vriezen. Verder lijkt het meestal droog te blijven, maar winterse buien (of sneeuwbuien) zijn nu en dan mogelijk.

Meer nieuws

Meer nieuws

.