VRT-correspondent Björn Soenens getroffen door longkanker: "Met spoed naar het ziekenhuis"

door: COS
Björn Soenens
Afbeelding bron: Instagram @bsoenensvrt

Björn Soenens, Amerika-correspondent van de VRT, heeft vreselijk nieuws. Hij kreeg zopas te horen dat hij getroffen werd door longkanker.

Björn Soenens maakte het nieuws over zijn kankerdiagnose donderdag zelf bekend via sociale media. De Amerika-correspondent van het VRT-journaal zal op 6 april terugkeren naar België voor een medische behandeling. Al zeker tot juni zal Björn buiten strijd zijn.

"Mijn ziekte is zeer snel en heel toevallig ontdekt. Het leven veranderde in een flits. Vorige week dinsdag was ik voor het eerst besmet met Covid-19. Ik moest met spoed naar het ziekenhuis. De verwachte medische ramp draaide zich vervolgens in een onverwachte richting."

"Heel toevallig (per ongeluk in feite) had de CT-hoofdscan ook het bovenste deel van mijn longen gefotografeerd. En toen sloeg de paniek bij de Amerikaanse artsen toe. Ze vonden een verdacht littekenweefsel van 3 cm groot op de rechterlong. Ze vermoedden/vermoeden kanker."

"Ik ben niet klaar om dood te gaan"

Longkanker blijft lange tijd geruisloos, waardoor het vaak te laat ontdekt wordt. "Door mijn 'per ongeluk'-scan is het bij mij dus vroeg ontdekt en maak ik misschien een kans op volledig herstel", zegt Björn, die onmiddellijk gestopt is met roken.

"Volgens de eerste diagnose kan een operatie bij mij mogelijk volstaan om de kanker te stoppen. Ik heb veel vertrouwen in de artsen, maar ik ben uiteraard ook bang", geeft de journalist toe. Hij zal behandeld worden in het Universitaire Ziekenhuis van Gent.

"Ik voel me goed omringd. Ik ben optimistisch, ondanks de heftigheid waarmee zo’n kanker het leven binnendringt. Ik beken: ik ben niet klaar om dood te gaan. Ik wil deze kanker graag verslaan samen met de artsen. Ik geloof met mijn volle hart in herstel. Deze 54-jarige omarmt altijd het leven."