Eurovisiesongfestival Maak kennis met ‘Eurosong 2023’-kandidaat Gustaph: “Ik wil vooral een positief signaal geven”
WVDS

‘Eurosong 2023’-kandidaat Gustaph oftewel Stef Caers ademt muziek. Hij schrijft sinds zijn 15e al nummers en werd vanaf zijn 18e zelfstandig muzikant (drum en piano), is vocal coach, geeft les aan de popafdeling aan het KASK in Gent en is composer en producer bij Studio Helsinki en dj.

Bij het grote publiek is hij minder bekend maar daar zal vanaf nu verandering in komen. En hij is meteen ook de kandidaat met de meeste ‘Eurovision’-ervaring…

Waarom doe je mee aan Eurosong?

Ik heb tweemaal de eer gehad om mee te gaan naar het Eurovisiesongfestival als backing vocal en vocal coach. In 2018 met Sennek en in 2021 samen met Hooverphonic. Die positieve vibe heeft me geïnspireerd om deel te nemen.Nu wil ik een derde keer gaan om als artiest zelf op het podium mijn ding te kunnen doen.

Jij hebt duidelijk een speciale band met het Eurovisiesongfestival, vertel eens.

Tijdens mijn kinder-, tienerjaren en laatste tien jaar ben ik echt geobsedeerd door het Songfestival. Mijn topfavoriet werd tweede in 1998. Dat was Imani met ‘Where are you’. Een clubachtig nummer dat in feite het best aansluit met de sound die ik zelf wil brengen op het Songfestival. 

Hoe zijn de reacties op je deelname al geweest?

De meeste mensen zeggen: ‘Ik kan niet wachten om de hele song te horen’. En ik spreek blijkbaar ook een breed publiek aan: mensen uit de queer scene, dj’s, mensen boven de vijftig die zich terug in de jaren 90 wanen, dus dat is wel een al een goed signaal.

Voor jou is het belangrijk om de LGBTQI+-boodschap over te brengen op een platform zoals ‘Eurosong 2023’.

Ik ben al een paar jaar getrouwd met mijn man. Ik wil op een platform zoals ‘Eurosong 2023’ dat op Eén wordt uitgezonden en daarmee iedereen bereikt, vooral een positief signaal geven. Een verhaal brengen van gelijkenissen in plaats van verschillen.

Voor de beide nummers is mijn boodschap heel duidelijk. Wees blij met wie je bent, welke geaardheid of persoonlijkheid je ook hebt. Vier ook de groep van mensen die je gebracht hebben waar je bent geraakt in het leven. 

Eurosong 2023: van maandag 9 januari een week lang om 19.40 uur op Eén en VRT MAX.  De liveshow op 14 januari vindt - met publiek - plaats in Paleis 12, in Brussel en wordt uitgezonden op Eén en via VRT MAX.

Meer nieuws

Meer nieuws

.