Martine Tanghe ontfermde zich over Freek Braeckman: "Dat heb ik van haar geleerd"
COS
Martine Tanghe ontfermde zich over Freek Braeckman: "Dat heb ik van haar geleerd"
Foto: VTM

Afgelopen zondag namen we afscheid van Martine Tanghe. Het voormalige nieuwsanker van 'Het journaal' overleed op 67-jarige leeftijd na een strijd tegen kanker.

Freek Braeckman presenteert sinds 2017 het 'VTM Nieuws', maar was tussen 2007 en 2012 ook nieuwsanker bij 'Het journaal', samen met Martine Tanghe. Freek heeft destijds veel van zijn ex-collega geleerd.

"Zij heeft zich ontfermd over mij de eerste jaren", vertelt Freek aan HLN. "Ik heb heel veel van haar geleerd: de onwaarschijnlijke kracht van taal, hoeveel je kan zeggen met een juiste zin om te vertellen wat er in de wereld gebeurt en er troost in stoppen."

"In één zin kon ze je informeren, duiden en geruststellen. Ze kon het nieuws in perspectief plaatsen, maar tegelijk het gevoel geven dat alles in orde zou komen als een soort 'oermoeder'. Dat is wat ik van haar geleerd heb en zelf toepas in mijn nieuwsduiding. Zo zal ik nooit het woord 'zwaar' toevoegen aan een zin."

"Ik zal me haar altijd blijven herinneren als een perfectionistische vrouw met een heel groot hart voor taal en nieuws. Het nieuws was geen job voor haar, het was haar persoonlijkheid. We verliezen een groot voorbeeld, een moeder van de natie", aldus Freek.

Meer nieuws

Meer nieuws

.