Wendy Van Wanten trekt lessen uit haar burn-out
WVDS

Iris Vandenkerckhove, alias Wendy Van Wanten, is al 30 jaar één van de populairste zangeressen van Vlaanderen. We blikken met haar terug op haar rijkgevulde carrière. Vandaag vertelt ze over hoe het is om bekend te zijn.

Je bent heel bekend, hoe ga je om met die bekendheid? Ondervind je er soms nadelen van?

“Het is nooit mijn streefdoel geweest om bekend te worden. Zingen was wel een droom van mij die is uitgekomen. Op mijn vier jaar was ik al in de ban van het liedje Non Ho L'Età van Gigliola Cinquetti en op mijn 60ste heb ik het tijdens mijn verjaardagsshow gebracht.”

“Ik heb soms hard genoten van mijn bekendheid, maar er zijn ook momenten geweest dat ik liever minder bekend zou zijn. Soms wil ik ook gewoon moeder zijn en ongestoord eens naar buiten gaan. Vroeger ging ik die bekendheid zelfs uit de weg en ging ik niet naar de winkel, maar dat is uiteindelijk ook niet gezond om je zo weg te steken.”

Soms voel ik me niet de opgewekte Wendy en heb ik het ook al eens moeilijk

“Als Wendy zijnde wordt je verondersteld om geen problemen te hebben en steeds opgewekt te zijn. Maar af en toe gebeurt er iets in je privé waardoor je dat niet kan uitstralen en dat zijn soms moeilijke momenten, maar het hoort erbij. Tot de dag van vandaag voel ik ook steeds gesteund door mijn fans. Mijn publiek is achter mij blijven staan, wat er ook over mij geschreven werd.”

Je was niet altijd gelukkig en bent ook door een zware periode gegaan waarin je een burn-out had. Wat was de aanleiding denk je? 

“Vorig jaar ben ik echt over mijn limiet gegaan en ik heb toen gedwongen rust moeten nemen. Na een marathon van wel 2 à 3 optredens per dag gedurende twee weken ben ik gecrasht.”

Heb je hieruit lessen meegenomen?

“Ik heb willen vechten tegen de menopauze en de hormonale veranderingen, maar dat is me niet goed bekomen. In je hoofd wil je geen 60 zijn, maar wanneer je over je grenzen gaat zet je lichaam zichzelf in een time-out en wordt je gedwongen om naar je lichaam te luisteren en sommige zaken toch anders aan te pakken. Nu moet ik nog dagelijks opletten dat ik voldoende rust neem en bijvoorbeeld op een normaal uur ga slapen.”

Je hebt een heel divers en intens leven, wat is je levensmotto?

“Mijn filosofie is: ‘Mijn leven is één lang buffet’. Ik heb al van heel wat gerechten mogen proeven. Zo ben ik model geweest, actrice, presentatrice, zangeres, ik heb ongelooflijk veel kansen gekregen in mijn leven waarvoor ik dankbaar ben. En ik wil nog graag een hele tijd verder genieten van dat buffet in de toekomst.” 

Als je de klok zou kunnen terugdraaien, is er dan iets wat je toch anders zou hebben gedaan in je carrière of je leven?

“Ik heb tijdens de coronaperiode wel beseft dat ik mezelf niet altijd voldoende aandacht heb gegeven. Daarmee bedoel ik dat ik vele jaren roofbouw heb gepleegd op mijn lichaam. Ik heb heel veel ‘s avonds en ‘s nachts optredens gedaan en achteraf al eens blijven plakken. Gelukkig ben Ik nog tamelijk goed geconserveerd, maar op deze leeftijd moet ik het eigenlijk toch wel iets anders aanpakken. Voor alles is een tijd.”

“Nu heb ik een bepaalde regelmaat kunnen brengen in mijn dagen. Mijn oudste zoon is het huis al uit, Clement zit op kot en van onze dochter Estelle, die 12 is, kan ik nu wel maximaal genieten. Ik kan haar naar school brengen en halen, huishoudelijke taken doen.”

“Ik blijf wel ambitieus, want corona heeft voor mij nu wel lang genoeg geduurd, maar ik wil mijn leven wat beter organiseren en op tijd rust nemen.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.