Koningin Mathilde hard aangepakt: “Geen enkele vooruitgang gemaakt”
COS
Koningin Mathilde hard aangepakt: “Geen enkele vooruitgang gemaakt”
Foto: Photonews

Koningin Mathilde gaf enkele dagen aan verschillende media een zeldzaam interview. Dat was ter ere van het twintigjarig bestaan van haar fonds.

“Ik heb de grootste bewondering voor mensen die hun verdriet in stilte dragen”, luidde de tweet van professor Rik Torfs. Zowel bij hulpverleners als patiënten, en al de rest die ooit al verdriet had of zag, leidde dit tot een storm aan protest.

“Ik droeg mijn verdriet in stilte. Dat ik nog leef is te danken aan ambulancepersoneel.” “Mijn leerling droeg zijn verdriet in stilte, tot hij anderhalf jaar geleden op het spoor ging staan.” “Ik heb mijn verdriet jaren in stilte gedragen. Ik belandde uiteindelijk suïcidaal in crisisopname.” De reacties onder de tweet van Rik Torfs schreeuwen bijna unaniem hetzelfde: stil verdriet, is het gevaarlijkste verdriet.

Rik Torfs reageert verrast op de commotie. “Als mensen hierin lezen dat iedereen alles maar moet opkroppen en verbijten tot ze zich ophangen: dat zeg ik absoluut niet. Niet iedereen die ergens wat verdriet voelt moet onmiddellijk naar een therapeut gestuurd worden. Er is hoe dan ook een stuk schaduw, dat weinig mensen bespaard blijft, en dat geen verzorging nodig heeft.”, reageert Torfs op de Twitterstorm.

“Verdriet delen is cruciaal”

Erover praten is wél cruciaal, zeggen experts. Leven mét dat verdriet lukt pas als je het niet alleen draagt, zegt psychiater Dirk De Wachter. “Verdriet delen is cruciaal. Een van de problemen van deze tijd is dat we zo nodig altijd maar sterk en vrolijk en leuk willen zijn. Het heroïsch dragen van het leed van de wereld is niet de oplossing ervan, denk ik.”

“Voormalig rector Torfs zal het allemaal wel goed bedoeld hebben, maar de tweet is wel verstuurd, en dat is gewoon jammer”, zegt klinisch psycholoog Filip Raes. “We zijn net zo hard bezig met alle mogelijke mensen en partijen om ervoor te zorgen dat wie zich niet goed in z’n vel voelt, er met iemand over praat. En als ik mij niet goed voel en ik lees deze tweet, ga ik daar toch twee keer over nadenken.”

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Meer nieuws

Meer nieuws

.