Koning Filip heeft bijzonder mooie woorden voor zijn echtgenote koningin Mathilde
COS
Koning Filip heeft bijzonder mooie woorden voor zijn echtgenote koningin Mathilde
Foto: Photonews

Op vrijdag 21 juli is het de nationale feestdag. Naar jaarlijkse traditie hield koning Filip, die dit jaar tien jaar op de troon zit, een toespraak.

"Precies tien jaar geleden legde ik de eed af als zevende koning der Belgen", begint koning Filip zijn toespraak. "Ik volgde zo mijn vader op, koning Albert II, aan wie ik vandaag hulde wil brengen." Koning Albert, intussen al 89, werd vorige maand opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen.

Koning Filip vertelt in zijn toespraak hoe het volk hem op 21 juli 2013 erg warm onthaald heeft. De dag staat dan ook voor altijd in het geheugen van het koningspaar gegrift. "Het blijft vandaag nog een onuitputtelijke bron van motivatie en inspiratie voor ons beiden", zegt de vorst.

Vervolgens wil hij ook wat mooie woorden kwijt over zijn echtgenote, koningin Mathilde. "De koningin heeft altijd aan mijn zijde gestaan, onder alle omstandigheden. Steeds weer sta ik vol bewondering voor haar voortdurende inzet en de aandacht die ze geeft aan alle mensen die ze ontmoet."

In zijn toespraak verwijst de koning naar de momenten van vreugde en verdriet die we de afgelopen tien jaar hebben meegemaakt. Hij staat ook stil bij het overlijden van koning Boudewijn, deze zomer 30 jaar geleden. "Ik weet hoeveel goeds hij heeft gedaan overal waar hij kwam, door zijn geloof in de mens, door zijn diepe bezorgdheid voor eenieder en voor het land. Hij was en blijft een voorbeeld voor velen."

Koning Filip herinnert ons eraan dat België over zeven jaar zijn 200ste verjaardag viert. "Eeen belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis. Een nieuwe generatie komt eraan. Jullie, de generatie 2030, staan er al, met jullie gevoeligheid en inzicht, kritische geest en talent. Laten we ons samen voorbereiden op de toekomst."

Meer nieuws

Meer nieuws

.