Jo De Poorter kritisch over het Nederlandse koningshuis: "Moeten ingrijpen"
LHX
Jo De Poorter kritisch over het Nederlandse koningshuis: "Moeten ingrijpen"
Foto: Photonews

De laatste jaren gaat de populariteit van het Nederlandse koningshuis erg achteruit. Uit de enquête die elk jaar voor Koningsdag wordt gehouden, blijkt dat nog maar 56 procent van de Nederlanders voorstander is van de monarchie.

De slinkende populariteit van de Nederlandse royals heeft veel te maken met de coronacrisis. Hun onderdanen vonden het maar niets toen Willem-Alexaner en Máxima middenin de lockdown naar Griekenland reisde.

Ook het verjaardagsfeestje van prinses Amalia, waarbij afhankelijk van de bron 21 tot 100 gasten aanwezig waren, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Royaltywatcher Jo De Poorter denkt er het zijne van. "Als je als koningshuis de ene na de andere blunder opstapelt... Tja, dan ben je een vogel voor de kat", zegt hij in TV-Familie.

Voor hem is het duidelijk: "Ze moeten ingrijpen." Volgens hem moet het vorstenpaar zich ervan bewust zijn dat een koningshuis drijft op populariteit. "Als het niet snel de goede richting uitgaat met de waardering en het vertrouwen, is een uitdoofscenario niet ondenkbaar."

Meer nieuws

Meer nieuws

.