Interview Brigitte Balfoort onder de indruk van koning Filip: “Je moet het maar durven”
PMN

Heel wat Belgen zijn fan van prinses Elisabeth. De dochter van koning Filip lijkt goed op weg te zijn om uit te groeien tot een zelfbewuste mooie jongedame. Royaltywatcher Brigitte Balfoort, die vorig jaar nog een boek op de markt bracht ‘Prinsessen van België’, merkt ook dat het Belgische koningshuis aan populariteit wint.

Is er met koning Filip en prinses Elisabeth een nieuw aanzien gekomen ten opzichte van het Belgische koningshuis?
Zeker en vast en in het algemeen zie ik dat de koningshuizen aan een heuse revival bezig zijn. Vorig jaar heb ik met mijn collega Joëlle Vanden Houden een boek uitgegeven ‘Prinsessen van België’ en tot onze verbazing waren we na anderhalve week al toe aan de vierde druk van ons boek. Einde maart komt trouwens de franstalige versie ook uit. Zo’n succes is geleden van het boek over koningin Paola.

Hoe verklaar je dat succes?
Dat succes heeft voor een stuk te maken met het feit dat zo’n boek over de adel ons toelaat om een beetje te kunnen wegdromen tijdens deze coronaperiode. Het biedt wat afleiding en het koningshuis bracht ook wel goed nieuws het laatste jaar.

Hoe belangrijk is de rol van koning Filip in de populariteit van ons koningshuis?
Dat het Belgische koningshuis terug populairder wordt heeft vooral te maken met acties die koning Filip heeft genomen. Hij is In 2020 een aantal keren heel positief in de media gekomen. Zo heeft hij persoonlijk Delphine de hand gereikt. Daarmee steekt hij ook een hart onder de riem van alle biologische kinderen in dit land. 

"Straf van koning Filip om uit te halen naar je ouders terwijl ze nog in leven zijn"

Koning Filip had onlangs ook een gesprek met jongeren.
Wat ik ook ongelooflijk straf vond is dat hij met die kinderen heeft gesproken over psychische kwetsbaarheid. Filip heeft in dat gesprek ook toegegeven dat hij persoonlijk een zeer moeilijke jeugd heeft gehad. Uithalen naar je ouders die dan nog in leven zijn, je moet het maar durven.

Hoe vond je de tussenkomst van koning Filip tijdens de regeringsvorming?
Naar mijn mening heeft hij een vlekkeloos parcours gereden. Hoewel we de ene na de andere lek hadden over de gesprekken tussen de politieke partijen is er nooit ook maar één woord gelekt over het onderhoud van de koning met de voorzitters van de verschillende partijen. Hij heeft daar ook enkele gedurfde zetten gedaan.

Hoe belangrijk is het koningshuis nog voor de Belgen?
Persoonlijk heb ik 20 jaar gewerkt voor het tv-programma Royalty op VTM. Daarnaast schreef ik ook voor het blad Royals. Enkele jaren geleden is dat allemaal gestopt. Men vond de koningshuizen niet meer sappig genoeg. Hoe vreemd het ook klinkt, maar de interesse in de koningshuizen komt altijd terug. Koningshuizen geven een soort troost in bange dagen. Mensen van alle rang en stand blijven ermee bezig. 

Denk je dat het Belgisch koningshuis kan overleven?
Wanneer koningshuizen een voorbeeldfunctie kunnen neerzetten zoals onze koning Filip en publiekelijk geëngageerd zijn voor sociale onderwerpen zoals psychische kwetsbaarheid en familiale problemen, dan denk ik wel dat het koningshuis kan overleven. Dat is iets wat niemand anders op die manier kan doen. Het is een soort baken van continuïteit en rust.
 

Meer nieuws

Meer nieuws

.