Kim Van Oncen getuigt over stilgeboren dochtertje Pippa: "Heel confronterend en traumatisch"
COS
Kim Van Oncen getuigt over stilgeboren dochtertje Pippa: "Heel confronterend en traumatisch"
Foto: VRT - Maarten De Bouw

Kim Van Oncen kreeg samen met haar echtgenoot Niels De Jonck drie kindjes: Jack, Pippa (+) en Stella. In 2017 werd Pippa stilgeboren. 

"Als iemand zegt dat wij twee kindje hebben, zegt Jack daarna tegen mij: 'Toch drie, hè?'", vertelt Kim Van Oncen openhartig aan Radio2-collega Peter Van de Veire. Jack en Stella weten dat er nog een zus is, maar dat zij niet meer bij hen is. Pippa is in 2017 dood geboren.

Kim vertelt dat ze voor de bevalling wisten hoe die zou aflopen. Toch werd ze naar de gewone materniteit begeleid. "Dat wil zeggen dat je uit de lift komt en op allemaal kamers botst die volhangen met ballonnen, kaartjes van kinderen, vaders die doopsuiker en cava aansleuren."

"Je kijkt naar elkaar en denkt: shit. Dat is heel confronterend en traumatisch. Jij staat daar met één zakje met een pyjama in. Je weet: ik ga morgen naar huis, met dat zakje, maar zonder baby, zonder cava, zonder ballonnen...", vertelt Kim. Ze vraagt zich af of dat niet anders kan.

"Ik begrijp het ook wel. Het is een gewone bevalling. Vroedvrouwen moeten in de buurt zijn en het materiaal ook. Maar misschien is er toch een oplossing voor, bijvoorbeeld dat er aparte kamers zijn, zodat je niet door die gang hoeft. Je hoort de baby's gewoon huilen. En je weet: dat zal niet gebeuren."

Meer nieuws

Meer nieuws

.