Steven Van Gucht voelde het al aankomen: “Marc Van Ranst had er al voor gewaarschuwd”
COS

Aan het begin van de coronacrisis werden de virologen nog onthaald als helden. Nu krijgen ze steeds meer kritiek en verwijten naar het hoofd geslingerd.

Steven Van Gucht had die ommekeer wel zien aankomen. “Marc Van Ranst had daar eigenlijk al heel vroeg voor gewaarschuwd. Hij had al eens zo’n pandemie meegemaakt in 2009 met de griep. We wisten dus wel dat die fase er zat aan te komen”, vertelt de viroloog in ‘Gert Late Night’.

“De mensen worden het moe en dan weet je dat het moeilijk wordt om nog te blijven volhouden”, gaat hij verder. “Ik vind wel dat het er niet altijd fraai aan toegaat. Persoonlijk krijg ik niet zoveel commentaar, maar in de media verschijnen vaak open brieven waarin de integriteit van de experten in twijfel wordt getrokken zonder te zeggen waarom.”

Marc Van Ranst gaat vaak openlijk in de clinch met de criticasters. Dat zou Steven Van Gucht zelf niet meteen doen. “Dat is Marc zijn persoonlijkheid. Dat is zijn stijl. Ik houd me dan liever een beetje afzijdig. Ik ben ook veel minder aanwezig op sociale media, juist omwille van het feit dat er heel veel negativiteit op rondgaat. Daar scherm ik mezelf liever van af.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.