Steven Van Gucht over drastisch besluit: “Begrijpelijk dat het onaangenaam en hard overkomt”
COS

Vanmiddag was viroloog Steven Van Gucht weer op post tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. Er werd onder andere stilgestaan bij de toekenning van de kleurcodes in Europa met in het bijzonder het rode Spanje.

Populair vakantieland Spanje kleurde onlangs, met uitzondering van Tenerife, volledig rood. “Veel Belgen hebben er een buitenverblijf of gaan er graag overwinteren. We begrijpen dan ook dat dit voor veel mensen aankomt als een hele onaangename en harde beslissing”, zegt de viroloog.

“De beslissing om Spanje een rode kleur toe te kennen werd echter niet lichtzinnig genomen”, benadrukt hij. “Het gaat om een gebied met een sterk verhoogde viruscirculatie. Wanneer meer dan 1 persoon op 1000 besmet raakte tijdens de voorbije 14 dagen, beschouwen we dat als verhoogd risico.”  

“We baseren ons daarbij steeds op de officiële cijfers die door het land zelf gerapporteerd worden. We kijken niet alleen naar het aantal, maar ook naar de trend van de cijfers en naar het percentage positieve testen. Al deze indicatoren stijgen enorm snel in Spanje.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.