Steven Van Gucht geeft uitleg bij bijwerkingen van het coronavaccin

door: COS
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinaties tegen het coronavirus zijn volop aan de gang. Ondertussen hebben zo’n 50.000 Belgen het coronavaccin gekregen.

Bij VTM Nieuws geeft viroloog Steven Van Gucht een woordje uitleg bij de bijwerkingen van het vaccin. Dat zijn er momenteel erg weinig. Van de eerste 35.000 mensen die zijn gevaccinneerd hebben er slechts tien een melding van bijwerkingen gedaan.

“En dat ging bijna altijd over heel milde bijwerkingen: een beetje hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid de dag na de vaccinatie”, zegt de viroloog. Steven denkt wel dat er in werkelijkheid meer mensen bijwerkingen zullen ondervonden hebben.

1 op 100.000

In de Verenigde Staten zijn ongeveer 2 miljoen mensen gevaccineerd. Twee op duizend gaf aan bijwerkingen te hebben ondervonden. “Ook daar gaat het meestal om milde bijwerkingen de dag nadien en heel af en toe, bij 1 op de 100.000 heb je een ernstige bijwerking.”

“Dat gaat dan om een zware allergische reactie waarbij de mensen reageren op het vaccin. Meestal gaat dat over mensen die vroeger ook gereageerd hebben op een ander vaccin. Die mensen kunnen ter plekke behandeld worden en meestal gaan ze ook herstellen”, aldus Steven Van Gucht.