Stany Crets verontwaardigd na overlijden: “Dan leven we in een emotionele dictatuur”

door: COS
Stany Crets
Afbeelding bron: Photonews

Stany Crets moest eerder deze week afscheid nemen van zijn moeder Marie-Louise. De kranige dame vocht tegen kanker en was terminaal ziek.

Het zit Stany enorm dwars hoe de begrafenis zal verlopen. “We gaan daar met vijftien man zitten in een aula, op anderhalve meter van mekaar, met mondmasker. Er zal afstand zijn. En die zal koud ­aanvoelen”, zegt Stany ­geëmotioneerd in Het Nieuwsblad.

“Ook op dat plechtige kerkhof zal er weinig gezegd worden. Maar aan de koffietafel, die we nu niet ­kunnen laten doorgaan, is het nooit plechtig. Dan komen de tongen los en worden échte emoties getoond. Dáár wordt de overledene pas echt geëerd.”

Afscheid kan je niet uitstellen zoals bijvoorbeeld een huwelijk. “‘Ja, ge kunt later ook nog dat pistoleke eten’, zeggen ze dan. Maar dat is niet waar, die pistolet moet nú ­gegeten worden. Als het zover gekomen is dat dit niet mag, dan leven we in een ­emotio­nele dictatuur”, aldus Stany.

Litteken voor de eeuwigheid

Stany wil verandering zien en plaatste daarom een emotioneel pleidooi op Facebook. Dat werd ondertussen al massaal gedeeld.

“We kunnen veel uitstellen, veel verdragen, veel slikken, veel incasseren. Maar een afscheid zoals een afscheid zou moeten zijn mag je mensen niet afnemen. Dat kan nooit hersteld worden, dat is een litteken voor de eeuwigheid”, schrijf Stany.

“Als een misviering en een plechtigheid op het kerkhof met vijftien mensen controleerbaar is, dan is ook een koffietafel met vijftien controleerbaar.” Stany richt zich ten slotte tot de beleidsmakers: “Als je wil dat we jullie vertrouwen, vertrouw ons dan ook af en toe.”