Professor zet groot misverstand over mondhygiëne recht: "Niet bewezen"
COS
Professor zet groot misverstand over mondhygiëne recht: "Niet bewezen"
Foto: Pexels

Is een elektrische tandenborstel nu echt beter dan een manuele tandenborstel? Het blijft een vraag die velen zich afvragen.

Knack

'Elektrische tandenborstels zijn altijd beter', zullen sommige beweren. Dat blijkt echter een groot misverstand te zijn. Professor Luc Martens van de vakgroep Tandheelkunde aan de Gentse universiteit zet het misverstand recht in Knack.

Volgens de professor kan je met een manuele tandenborstel veel bereiken. Belangrijk is dan dat je heel bewust en goed moet poetssen. "Vaak kan ik zo zien dat iemand rechts is, omdat de rechterkant van zijn gebit veel minder goed onderhouden is dan de linkerkant", zegt de professor.

"Een goede elektrische tandenborstel doet bewegingen die je manueel niet kunt maken", zegt professor Martens. "Daarnaast zijn er echter nog veel toestellen waarvan niet bewezen is dat ze beter werken dan wanneer je manueel zou poetsen."

Essentieel voor goed poetsen zijn zweepslagbewegingen. Die maken niet alle elektrische tandenborstels. "Kortom, een goede elektrische tandenborstel heeft zijn nut, maar met manueel poetsen is niets mis als u maar voldoende moeite doet om alle kanten van uw gebit te bereiken."

Meer nieuws

Meer nieuws

.