Matthias Schoenaerts over zijn vader: “Tot dat moment had ik hem nooit zien huilen”

door: COS
Afbeelding bron: Photonews

Lange tijd was de relatie tussen Matthias Schoenaerts en zijn vader Julien verzuurd. Tot Julien in een coma raakte door een psychose.

Die gebeurtenis bracht het gezin opnieuw helemaal bij elkaar. Matthias en zijn moeder bleven knokken en leerden Julien opnieuw praten, eten en stappen. Na een tijd mochten ze hem meenemen naar de cafetaria of tuin, maar hij mocht het ziekenhuis absoluut niet verlaten.

Fuck it”, dacht Matthias. “Ik nam mijn vader mee naar de stad. Ik wilde zijn zintuigen prikkelen, even testen of er herinneringen zouden terugkomen. Hij was zot van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, dus daar wilde ik hem mee naartoe nemen”, vertelt hij in De Morgen.

Mooiste jaren

Met voorzichtige stapjes ging ze richting kathedraal. “Ik zeg: ‘Papaatje, kijk eens naar boven’. Hij kijkt op, en ik zie de tranen over zijn wangen rollen. Ik had mijn vader nooit zien huilen. ‘Matthiaske,’ zegt hij, ‘kan jij mij zeggen waarom ik aan het huilen ben?’”

Op dat moment besliste Matthias zijn vader in huis te nemen. “Overmoedig op die leeftijd, maar het zijn de mooiste jaren uit mijn leven geworden. Mama kwam elke dag langs om te helpen. Plots waren we weer een beetje een gezin, iets wat we maar heel eventjes waren geweest toen ik jong was.”